Nitelikli yayıncılık yapma uğraşında olan yayınevlerini daha yakından tanımak için başlattığımız dizimizde konuğumuz, Notos Kitap Yayın Yönetmeni Semih Gümüş.

notos-kitap-logo

Notos Kitap ne zaman, kimler tarafından kuruldu?

İşsiz kaldığım bir zamandı, başka bir iş yapmayı düşünemeyeceğim için Notos Kitap’ı 1 Ekim 2006’da kurdum. Aralık 2006’da Notos dergisinin ilk sayısı çıktı, altı ay sonra da kitap yayıncılığına başladık, 13. yılı geride bırakıp 14. yıl içinde yürümeye devam ediyoruz.

Hulki Aktunç’un “yeni” yazarlara sorduğu gibi soralım: Yayıncılık dünyasında nasıl bir eksiklik gördünüz ki Notos Kitap’ı kurmaya karar verdiniz? Bununla bağlantılı olarak, yayınevi politikanızı nasıl tanımlarsınız?

Notos Kitap öteki yayınevlerinin epeyce yol aldığı bir zamanda kuruldu. Büyük yayınevleri yayıncılık dünyasına büyük ölçüde hâkim olmuştu. Onlarla rekabet edemezdik. Bunu düşünerek, Notos Kitap’a bir butik yayınevi kimliği kazandırmayı amaçladık, böylece farklılaştırıp büyük çoğunluktan ayrılabileceğini düşündük. Ama gerçek anlamda bir butik yayınevi. Yoksa şimdilerde küçük yayınevlerini toptan “butik” olarak adlandıranlar var. Kitaplarını yayına hazırlarken gerekli titizliği göstermeyen küçük yayınevi butik olur mu. Bir büyük yayınevi içinse bu zaten düşünülemez. Yayımladığımız dergimizi ve kitaplarımızı büyük bir titizlikle yayına hazırlayıp tasarımlarına azami özeni gösterirsek önümüz açılabilir diye düşünmüştük, bu düşündüğümüzü gerçekleştirdiğimizi görüyorum. Yoksa bu macera on üç yıl süremezdi.

Piyasa koşullarının çetin olduğunu biliyoruz. Karşılaştığınız başlıca zorluklar neler? Bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz?

Yayıncılığın en önemli sorunu dağıtım. İkinci büyük sorunu çeviri – ki Notos Kitap ağırlıklı olarak çeviri kitaplar yayımlıyor. Son döviz kriziyle birlikte kâğıt ve baskı maliyetlerindeki büyük artış da yayınevlerini çok zorluyor. Nitelikli bir okuma kültürümüz olmadığı için okurların seçici olmadığını da ekleyelim.

Yayınevinize dosya göndermek isteyen yazarların bilmesi gerekenler nelerdir?

Önce yazdıklarının her şeyiyle tastamam olduğunu iyi görmeli, bunu gördükten sonra sayfa düzenine de özen gösterdiği bir dosya hazırlamalı, sonra da e–mail yoluyla dosyalarını göndermeli. Bundan başka bir şeye gerek yok.

Önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Bizim en önemli yazarlarımızdan biri Alejandro Zambra. Onun bütün kitaplarını yayımlıyoruz. Şimdi sırada iki deneme kitabı var. Notos Kitap’ta bizde pek bilinmeyen ama ülkesinde öne çıkmış genç yazarların kitaplarını yayımlamaya çalışıyoruz. Sırada El Salvadorlu Horacio Castellanos Moya’nın Tiksinti-Thomas Bernhard San Salvador’da romanı var. Meksikalı Yuri Herrera’nın üçüncü romanı, Şilili Paulina Flores’in öykü kitabı ile İspanyol Andras Barba’nın romanı var.