ABD’nin ve dünya edebiyatının saygın edebiyat ödüllerinden Amerikan Ulusal Kitap Ödülleri’nin bu yılki sahipleri açıklandı.

susan-choi-trust-exercise.png

Beş kategoride verilen Ulusal Kitap Ödüllerinin “kurgu” kategorisinde, “Trust Exercise” adlı romanıyla Susan Choi ödüle layık görüldü.

Diğer kategorilerdeki ödül sahipleri şöyle:

Kurgu Dışı: Sarah M. Broom, The Yellow House

Şiir: Arthur Sze, Sight Lines

Çeviri Edebiyat: Baron Wenckheim’s Homecoming (yazar László Krasznahorkai, çevirmen Ottilie Mulzet)

Gençlik Edebiyatı: Martin W. Sandler, 1919: The Year That Changed America

Susan Choi ödül konuşmasında “kendisini bu romanı yazmaya teşvik ve ikna ettiği için” ödülün geçen yılki sahibi Sigrid Nunez’e teşekkür etti.

Geçen yıl kurgu kategorisinde ödüle layık görülen Sigrid Nunez’in “The Friend” adlı romanı, Kafka Kitap tarafından “Dost” adıyla yayımlandı.

Yayınevinin tanıtım metninden:

Sigrid Nunez’in 2018’de ABD’de Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görülen ve bir hayli ses getiren romanı Dost aslında çok karmaşık olmayan bir öyküye sahip: Yaratıcı yazarlık öğretmeni de olan çapkın bir romancı hayatını kaybeder ve bir süre önce sahiplendiği devasa Danua cinsi köpeği Apollo bir nevi sahipsiz kalır. Böylece Apollo’yu yazarın yine yazar ve yaratıcı yazarlık eğitmeni olan bir kadın arkadaşı sahiplenmek zorunda kalır.

İşte, bu basit öykü iskeletinin üzerinde gelişen roman, çok farklı konu ve tartışmalara uzanışıyla, köpekle insan arasındaki kadim ilişkiyi, hayvanla insan arasındaki çatışmaları ele alışıyla, hayvanların kültür ve edebiyatta ele alınma biçimlerini irdeleyişiyle, yazarların ve yazarlığın dünyasına yönelen bakışıyla çok katmanlı bir yapıya kavuşuyor.

Ayça Sabuncuoğlu çevirisiyle okurlarla buluşan ve hatırat, deneme, makale gibi farklı türlere de göz kırpan Dost, zevkli ve düşündürücü bir okuma deneyimi sunuyor.