Aylık süreli yayın olarak çıkmaya devam eden Eskişehir’in tek kültür-sanat dergisi Porsuk Kültür, Aralık 2019 tarihli yirminci sayısında “Kar” dosya konusuyla raflarda.
Tanıtım metninden:
Kışın en çetin aylarından olan Aralıkta, Eskişehir’in soğuğuna yakışan bir dosya konusu belirledik: “Kar”. Türk ve dünya kültür-sanat ve edebiyatından birçok farklı konuyla hazırlanan içerik bu ay da yine sizleri bilgiye doyuracak nitelikte hazırlandı.
Kar dediğimizde akla gelen olguları farklı konu başlıklarında hazırladığımız sayfalarımız okuyucularımızı bekliyor. Hakkında birçok mit üretilen konulardan bir tanesi de şüphesiz ki Sarıkamış Harekâtı’dır. Osman Kepenek sizler için bu konuya bir açıklık getiriyor. “Efsaneler ve Yalanların Gölgesinde Sarıkamış” başlıklı yazı bu ay doya konusu dahilinde Porsuk Kültür’de. Türk mitolojisinde ise Ayaz Ata figürü bu dosya konumuzda ön plana çıkıyor. Büşra Karadaş sizlerle Ayaz Ata’yı tanıştırıyor. Türk kültürünün zengin mutfağından çıkan serinleten lezzetler arasında kar dediğimizde akıllara gelen Adana’nın meşhur Bici Bici’si ve Mersin’in kar helvasının tatları hemen damaklarımıza geliyor. Abdullah Güvenkaya bu lezzetleri anlatırken ağzınızın suyuna hâkim olun sayın okur.
Kayseri deyince akla Erciyes, Erciyes denildiğinde ise dört mevsim başından eksik olmayan karları geliyor. Bünyamin Tan, Erciyes’in her mevsim bembeyaz silüetini mitolojik olgular ve inanışlarla sizlere aktarmaya çalıştı. Bu sayımızda bütün sayfalar kar gibi tertemiz yazılarla dolu. Tıpkı Yasunari Kavabata’nın “Karlar Ülkesi” romanındaki gibi. Şebnem Boyacı bizlere farklı bir dünyanın tanımını yapıyor. Japon edebiyatından Türk Edebiyatına geri dönüş yaptığımızda ise Hatice Köse, bizleri Cenap Şehabettin’in Elhan-ı Şita’sı ile karşılıyor.
Fantastik filmlerde kar teması her zaman yerinde ve uygun bir kullanım bulmayı başarmıştır. Buğra Mert Alkayalar bizler için kar temasının ön plana çıktığı fantastik yapımları inceledi. Kar temalı filmlere konu olabileceğini düşündüğümüz iki farklı yazı da Porsuk Kültür’ün usta kalemlerinden Lavinya Öz ve Ahmet Balcı ile karşımıza çıkıyor. “Kar Kuşu” isimli öyküsüyle aralık sayımızda yer alan Lavinya ÖZ’e Rus geleneğinin en dondurucu adetlerinden biri olan Munça’nın anlatımıyla Ahmet Balcı eşlik ediyor.
Bir Teoman şarkısını anımsatan başlığıyla kar tanesinin şekillerini her zamanki üslubuyla anlatan Tamer Sağcan, dilinin ucundaki kar tanelerini inceliyor. Kar-Kış-Kıyamet göndermesiyle “Kar-Kış-Olimpiyat” başlıklı bir yazı kaleme alan Gökçe Güneyoğlu dilimizin ucuna naifçe konan kar tanelerinden sıyrılıp pistlere sert inişler yapan olimpik sporcularımızdan yakınacak. Ülkemizin Kış Olimpiyatlarında henüz yakalayamadığı başarıların yanı sıra olimpiyatlar tarihinden de bizlere bahsediyor.
Dosya konusu dahilinde hemen hemen her ay mitolojik bir karaktere sayfasında yer veren Kader Tanç, bu sayımızda kar tanrıçası Khione’yi ağırlarken, Engin Topuz ise Kırklar Kulübü’nde edebiyatımızın usta ismi Oğuz Atay’ı konuk alıyor.
Aralık 2019 sayımız vesilesi ile buradan tüm okurlarımızın yeni yılını kutluyor ve keyifli okumalar diliyoruz.