2015-06-27 (1) Kasaba Albay

Kasabamıza kötü şöhreti kasabamızın belki de en önemli kimliklerinden biri olan Albay Necati Bey vermiş diyorlar. Eğer ANB o kadar kötü ün sahibi idiyse niye hala tarih kitaplarında okutuluyor? Eğer Albay Necati Bey iddia edildiği gibi kötü idiyse niçin ANB’in katıldığı savaş bir bozgun gibi değil de haksız bir yenilgi gibi anlatılıyor? Mazlum mağlup. Kasabamızın işgal yıllarındaki kimliği. Hala övünç duyduğumuz. Her türlü geri kalmışlığımızın suçunu yıktığımız dönem. Mazlum Mağlup Kasabamızla Anafartalar bile boy ölçüşemez. Dumlupınar belki. Dumlupınar marşı var. Bir marş yeter. Marşı en yüksek sesle söyleyen Albayın taburu. Ay çıkıyor. Uluyan kurtlara karşı. Ölü albayın taburu. Ulusun.

2015-06-27 (2) Kasaba Moda

Öyle seçkin bir hale gelmişti ki kasabamız artık sevgili gezginler, sayın konuklar, lütfen şapkalarınızı, başlıklarınızı çıkarın, sıyırın eşarplarınızı da öyle gezin bu şehri. Kasabamız tamamiyle kılık kıyafet özgürlüğü beldesi ve belgesidir. Saat kulemiz, Cenevizlilerden kalma yangın kulemiz, şehri baştan aşağı umulmayacak bir netlikte ve derinlikte görebilmektedir. Tren yolumuz: Bu ülkede ilk tren yolunun burdan, bu kasabadan başladığını biliyor muydunuz? Sayın konuklar, sol tarafınızda bu ülkenin ilk tren yolunu görüyorsunuz. Rayların bir tarafında Fransızca, bir tarafında eski harflerle yazılar vardır. Kurşun kalemlerinizi alın size verdiğimiz pelür kağıtlarla (kopya kağıtları?) o yazıların kopyasını çıkarın. Anlayın, kasabamız neden bu kadar özel. Çıkmadan önce konuk defterini imzalayın. Konuk defterini imzaladıktan sonra eski konuk defterlerini, tarihte en önemli insanların kasabamızı ne zaman ziyaret ettiğini, nerelerde konakladıklarını, nasıl kararlar aldıklarını burda; burda hangi eserleri üzerinde çalıştıklarına da göz atın. Sonra kasabamız hakkında ne düşündüklerini bulun, okuyun. Kasabamız sizin edebiyat tarihiniz, siyasetnamenizdir. Kasabamız şehrengiziniz, menkıbeniz, velayetnamenizdir. Kısası enbiyadır. Kısasa kısastır. Kör eder.

2015-06-27 (3) Yüzü Yaralı Baba

Okulda bana sataşanların benden aldıkları karşılık sadece sessizlikti. Suspustum ben zorbalara, puştlara. Ama eve gittiğim zaman babam yüzündeki kurşun izlerini gösterir okulda sana kabadayılık yapan, güçlük çıkaran kim varsa, öğretmenin de dahil olmak üzere onlara aşiretimizin cephanelerle olan geçmişini anlat. İyi bak buraya. Bu yaralara. Bu yaralar [bu rüyalar; bu rüyaralar] kaplanlarla savaşarak, ayılarla güreşerek, kurtlarla dalaşarak alındı. Onlara de ki, babam gelip hesap soracak. Bir gün gelecek babam. Yüzünü gösterecek.