06-2020-varlik

Editörden:

Koronavirüs salgını toplumsal yaşamda, kültürel yapılarda, siyasette, ekonomide ve daha birçok alanda bizi sınıra getirdi, sürüklendiğimiz noktada insanlığın çelişkileri daha bir görünür oldu. İktidarlar, sivil toplum kuruluşları, sağlık hizmetleri başta olmak üzere nice yapı; insan hakları, tüketim toplumu, kültürel ve bilimsel miras gibi birbiriyle sıkı ilişki içinde bulunan nice mesele yeniden tartışılıyor. Varlık dergisinin Haziran 2020 sayısında, yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen salgının olumlu sonuçları olabilir mi diye merak ediyor ve “Yeni Bir Başlangıç Mümkün mü?” diye soruyoruz. “Koronavirüs ile Sınırda Düşünmek” dosyamızın yazarları: Ferit Güven, Mehmet Özkan Şüküran, Selçuk Orhan, Deniz Bağrıaçık ve Aydın Çam.

*

Salgın özellikle genç şairlerimize, öykücülerimize ilham vermiş gibi görünüyor. “Yeni Şiirler / Öyküler Arasında” köşelerine gönderilen metinlerin önemli bir kısmı koronavirüs salgınıyla ilgili. Edebiyatın güncelle ilişkisi her zaman netamelidir –bu konuda bir hatırlatmada bulunmamıza kimsenin ihtiyacı yok ama biz gene de af dileyerek bunu belirtmiş olalım. Henüz herhangi bir dergide metinlerinizle görünmediğiniz halde, içinde bulunduğumuz kriz hakkında yazarak öne geçmeye çalışıyorsanız çok dikkatli olmalısınız.

Şu günlerde “Yeni Şiirler / Öyküler Arasında” köşelerine gönderilen metinlerde ciddi bir artış oldu. Her gün yirmi–otuz kadar şiir, on beş–yirmi kadar da öykü geliyor bize. Bilmelisiniz ki, Varlık’a özel olarak yazıldığını gösteren bir mektup ve özgeçmiş bilgisi içermeyen, rumuzla gönderilen e-postaları doğrudan eliyoruz. Ayrıca bir şair/yazar olarak üslubunuzun daha sağlıklı değerlendirilmesini istiyorsanız e-postanıza ortalama üç dört adet şiir/öykü eklemeli, tek bir şiire/öyküye bakarak karar vermemizi beklememelisiniz.

*

Temmuz sayımızda buluşmak üzere. Sağlıklı günler dileriz.

Mehmet Erte

06-2020-varlik

Tanıtım Bülteninden:

DOSYA: “Yeni Bir Başlangıç Mümkün mü? Koronavirüs ile Sınırda Düşünmek” – Ferit Güven, Mehmet Özkan Şüküran, Selçuk Orhan, Deniz Bağrıaçık, Aydın Çam

Yazı: Felaket Coğrafyaları ve Karanlık Turizm (Pelin Kıvrak) – Koronavirüs “Günlüknâme”si (Emre Dirim) – Narsistik Boşlukta Bir Sevgili Yaratmak (Ersun Çıplak) – Nesnelerin Dili (İlyas Tunç) – Hoffman’ın Masal Dünyası (Hülya Soyşekerci) – Dergi Tefrikası – 3 (Haydar Ergülen) – Koronavirüs Günlerinde “Son Kuşlar”ı Görebilmek: Sait Faik Ne Anlatmak İstemişti? (Bilgin Güngör) – Özgürlükçü Toplum Düşü Ve Suat Derviş (İnci Aydın Çolak) – İki Dünya Arasında Bir Yerde, Araf ’ta, Amin Maalouf ’la “Doğudan Uzakta” (Çiğdem Ülker) – Behçet Necatigil’in Şiirlerini Yeniden Okurken (Salih Bolat) – 21. Yüzyılda Afrika Asıllı Amerikalı Romancı Gözüyle Günlük Hayat Eleştirisi (E. Lâle Demirtürk) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)

Şiir: Langalı Fatma, Sina Akyol, Hüseyin Köse, Şeyda Üzer, Şule Ünsal

Öykü: Senem Gezeroğlu, Kerem Bakıcı, Ömür M. Yılmaz

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Varlık Kitaplığı: Selçuk Altun ile “Ayrılık Çeşmesi Sokağı” Üzerine Söyleşi (Bâki Ayhan T.) – Şafak Baba Pala ile Sana Da Güle Güle Nezahat Üzerine  Söyleşi (Fadime Erezer – Çiğdem Metin) –  “Gökyüzü Herkesindir” – Zülfü Zivaneli (Lütfi Özgünaydın) – “Tüfekliler” – Ümit Kaftancıoğlu (Tolga Aras) – Jale Sancak ile “Tanrı Kent” Üzerine Söyleşi (Gözde Sayınsoy) – “Baharat Ülkesinin Hazin Tarihi” – Erendiz Atasü (İnci Gürbüzatik) – “Ölüler Bandosu” – Ozan Öztepe (Orhan Emre) – Şiir Günlüğü (Gültekin Emre) – Küresel Haberler… (Zeynep Şen)

Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da “Yeni Şiirler / Öyküler Arasında”, “Şiir Günlüğü”, “Küresel Haberler” köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.