Varlık dergisinin Ekim 2020 sayısının dosya konusu: “Yitik Masumiyet: Varoluşsal Suçluluk”. Varlık dergisi editörü Mehmet Erte’nin “Editörden” yazısını ve “İçindekiler”i sunuyoruz.

Editörden

Varlık’ın Ekim dosyası, “Yitik Masumiyet: Varoluşsal Suçluluk”. Yazarlarımız Canan Olpak Koç, Tuğba Çelik, Şeyma Karaca Küçük, Yavuz Ahmet, Eda Gül Roidi ve Gürsel Korat felsefe ve edebiyatın buluştuğu kavşakta kurmacanın nasıl bir deneyim alanı olduğunu göstererek önemli yapıtları çözümlüyorlar. İnsanın kendini gerçekleştirmesinin yegâne yolu edebiyat, sanat diyoruz.

Varlık’ta bu aydan itibaren İrem Kargıoğlu’nun kısa film yönetmenleriyle yaptığı söyleşilere yer vereceğiz, Ekim sayımızın konuğu Özgürcan Uzunyaşa. Kasım sayımızda ise deneysel elektronik müzik alanında çalışan besteci Başar Ünder’le Müge Turan söyleşecek, bu alanda başka isimleri de dergimizde ağırlayacağız. Ana akım yayınlarda yer bulamayan türlere / isimlere söz hakkı vermek bizim için önemli. Sosyal medya çağında bir tıkla dünyanın öteki ucundaki sanatçıların çalışmalarıyla buluşabiliyoruz, evet, ama ilgilisinin dışında kim merak edip “nerede ne var” diye araştırıyor. Medya allayıp pullamadıkça, popüler kültür yayınları alkış tutmadıkça burnumuzun dibinde olan biteni bile göremez hale geldik, çünkü sosyal ağların –olumlu pek çok getirisinin yanında– bir de gürültüsü / sisi var. (Aralık 2018 sayımızda Nilgün Tutal’ın hazırladığı “Toplumsal Yaşamda ve Sosyal Ağlarda Gürültü” dosyasında Sarphan Uzunoğlu bu konuyu çok güzel incelemişti.) Böyle “karışık” bir ortamda bir süzgeç olmaya çalışıyoruz.

Şüphesiz hepimiz sanatçıları, yazarları, şairleri piyasanın eleştirmeni olarak görmek istiyoruz, gidişattan memnun değiliz, ne var ki kötülediğimiz piyasa koşullarında başarılı olamayan, dolayısıyla ünsüz ama nitelikli isimlerden çok azımız haberdar. “Zaman en büyük yargıçtır” diyoruz, ama zamanın bir hüküm vermesini sağlayacak sahneye herkes çıkamıyor. Aslında gelişen dijital kayıt ve yedekleme sistemlerine rağmen zamana en az güvendiğimiz çağdayız. Bir yorum, tanıtım ve ödül endüstrisi kuruldu ama sanat eserinin değerini belirleyen sözün (hakiki eleştirinin) alanı daraldı. Elbette arz ve talebin buluştuğu bir ortamın (piyasanın) ve bu ortamda ürünün değerini belirleyen mekanizmaların bulunması gerekir. Sorun piyasanın bütün işleyişini ve insanların algılarını kapitalist sistemin, popüler kültürün belirlemesinde. Kitleyi bir kenara bırakalım edebiyat / sanat kamusunda da bu böyle. Adını duymadığı yazarların, sanatçıların nitelikli olabileceğine inanmayanların sayısı hiç de az değil. Diğer yandan büyük yayınevleri tanıtım / reklam bütçelerinin önemli bir bölümünü yine “büyük”, popüler isimlere ayırıyorlar, yazarların çoğu yapıtlarını kendisi duyurmak zorunda kalıyor (bundan ötürü de kendi reklamlarını yapmakla suçlanıyor). Sanatın diğer alanlarında durum daha da vahim.

İşte tam bu noktada bizim gibi dergilere görev düşüyor.

Kasım sayımızda buluşmak üzere.

Mehmet Erte

İçindekiler

Dosya: “Yitik Masumiyet: Varoluşsal Suçluluk” – Canan Olpak Koç, Tuğba Çelik, Şeyma Karaca Küçük, Yavuz Ahmet, Eda Gül Roidi, Gürsel Korat

Yazı: Kısa Filmin Uzun Sözü: Özgürcan Uzunyaşa ile Söyleşi (İrem Kargıoğlu) – Edgar Allan Poe, Sait Faik ve Pandemi (Deniz Özbeyli) – Tanpınar’da “Huzur”un İç Huzursuzluğu! (Fatma Berber) – Sanat-Hayat Ayrımı: Kritik Bir Nokta (Ecem Özensoy) – “Bir Yaz Gecesi Rüyası” “Fırtına”ya Dönüşmeden Önce: Bilge Alkor’un Resim Dili (İnci Aydın Çolak) – Bedri Karayağmurlar ile Resim Sanatı Üzerine Söyleşi (Merih Tekin Bender) – Didem Madak Şiiri ya da “Cetvelle Çizilmiş” Kediler Gazeli (Hüseyin Köse) – ‘Gölgeler de Işık Kadar Önemlidir Hayatta’: Deniz Durukan Şiirlerinde İçeşikler (Hande Balkız) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)

Şiir: Mustafa Ruhi Şirin, Ersun Çıplak, İsmail Cem Doğru, Fatih Kök, Mustafa Yıldırım, Basri Özakın

Öykü: Kemal Ateş, İsmail Doruk, Ali Turgay Karayel, Cem Acer, İbrahim Halil Çelik

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Varlık Kitaplığı: “Eskiden Gelecek Güzeldi” – Adnan Özer (Taner Ay) – “Naturans: Yeni Bir Ontolojiye Doğru” – Çetin Balanuye (Deniz Yılmaz) – “Kamuran ya da Sürgün Günlerinde Aşk” – Sevim Korkmaz Dinç (Sülbiye Yıldırım) – Natama Yayıncılık’tan Dört Şiir Kitabı (Emrah Yolcu) – “Kocamın Adı Ağzımın Tadı” – Esra Erdoğan (Gökhan Yılmaz) – Murat Tuncel ile “Osmanlılar III: Kılıç ve Kırbaç” Üzerine Söyleşi (Kemal Yalçın) – Şiir Günlüğü (Gültekin Emre) – Küresel Haberler (Zeynep Şen)

Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, çağdaş sanata, felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da “Yeni Şiirler / Öyküler Arasında”, “Şiir Günlüğü”, “Küresel Haberler” köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı “Varlık Kitaplığı” bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.