Şahsiyet dergisinin 7. sayısı (Ekim-Kasım-Aralık 2020), “Edebiyatta Ermeniler” başlıklı dosya konusu ile raflardaki yerini alıyor.

Basın bülteninden:
ŞAHSİYET dergisi “Mesafe” temasının işlendiği 7. sayısıyla okurlarını selamlıyor.
Kuzey Kayahan Saran editörlüğündeki “EDEBİYATTA ERMENİLER” dosyasında “Kayıp Görülen Bir Neslin Dili ve Edebiyatı” başlığı ile Ermeni Edebiyatı’nın geçmişine ışık tutuluyor. Celal Karaca, Ermeni Edebiyatı’nın unutulan iki portresine, Keğam (Sema) Atmaciyan ve Mari Atmaciyan kardeşlerin şiir dünyalarına eğiliyor. Utku Yıldırım, kaybolan bir kültürün, zamanın insanlarını anlatan Ermeni öykücü Hampartsum Gelenyan (Hamasdeğ)’in “Güvercinim Harput’ta Kaldı” adlı kitabına değiniyor.
ŞAHSİYET’in 7. sayısının bir diğer dosya konusu, şimdilerde kitapları yeniden basılmaya başlanan erken yaşta kaybettiğimiz yazar Ali Teoman. Esen Kunt, Ali Teoman’ın poetikasına yer verdiği yazısında Ali Teoman öykülerini Walter Benjamin’in Dadaist montaj yaklaşımıyla inceliyor. Gül Ersoy, “Ali Teoman’dan Bize Kalanlar” başlıklı yazısında yazarın kitaplarına kısa bir bakışı sunuyor. Beyza Ertem, Ali Teoman’ın anlatı türündeki tek yapıtı “Café Esperanza”nın hikâyesini okurlara aktarıyor. Bayram Sarı, “Ali Teoman: Gizli kalmış Bir Yazarlık Masalı” başlıklı yazısında 1991 yılında “Haldun Taner Öykü Ödülü”ne değer görülen, Ali Teoman’ın Nurten Ay takma adıyla yayımladığı kitabının hikâyesine yer veriyor.
Hakan Akdoğan, “Derinliğin Güzelliğinde Boğulma Biçimi” başlıklı yazısında kişi kendisiyle mesafesini kaldırabilir mi, diye sorarak sanat, mesafe ve bireysellik meselesini tartışıyor.
Haden Öz, “Dünyaya Açılan Penceremiz: Çeviri Edebiyat” başlığı altında Begüm Kovulmaz, Nuray Önoğlu, Onur Çalı ve Saadet Özen ile söyleşiyor.
Bu sayıda Hilal Uykusuz’un “Tanpınar’ın Yetim Romanı, Aydaki Kadın’a Psikanalitik Bakış” başlıklı yazısı da yer alıyor.
ŞAHSİYET’in 7. sayısının öykücüleri Hilal Dursun, Ayfer Şahin, Demet Eker Özenbaş, Yeliz Akıncılar, Semrin Şahin, Dilay Arslan, Hüseyin Opruklu ve Ali Can.
Deniz Göktepe, Selcan Kırnal, Şeyda Samancı ve Tugay Yazıcı şiirleriyle sayıya katkıda bulunan isimler.
ŞAHSİYET ’in 7. sayısında Kuzey Kayahan Saran’ın Rusçadan çevirdiği bir Anna Ahmatova şiiri de yer alıyor.
***
İletişim:
sahsiyetdergi@gmail.com
Şahsiyet online sipariş:
shopier.com/sahsiyetdergi
Twitter-Instagram-Facebook:
sahsiyetdergisi
Satış Noktaları:
İstanbul: Mephisto Kitabevleri, İmge Kitabevi, Robinson Crusoe 389, Sosyal Sahaf, Kohen Kitabevi, Gergedan Kitabevi
Ankara: İmge Kitabevi, Birleşik Kitabevi, Tayfa Kitabevi, Kurtuba Kitabevi, Ardıç Kitabevi
İzmir: Kabuk Kitabevi, Yakın Kitabevi
Bursa: Mesaj Kitabevi
Eskişehir: Adımlar Kitabevi, İnsancıl Sahaf
Edirne: Ana Kitabevi, Rüzgâr Kitabevi
Tekirdağ: Elifce Kitabevi
Denizli: Halikarnas Kitabevi
Isparta: Avni Kitabevi
Diyarbakır: Lilav Kitabevi
Antalya: Octopus Kitabevi
İlk sayısından itibaren özenle takip ettiğim bir dergi Şahsiyet, gerek konuları, gerek duruşları ile birçok dergiden farklı işler yapmayı amaçlamışlar. Özellikle yakın zamanda çıkaracakları Şahsiyet 8 Kadın özel sayısını merakla bekliyorum. Popüler kültürün damarlara işlendiği şu zamanda yaşatılmalı ve destek olunmalı, mutlaka okuyun derim; iki yıllık bir dergi olmasına rağmen ilk üç sayısının kısa zamanda tükenmesi önemli bir işaret.