20 Kasım 2020 Cuma günü, saat 18:30’da Tarih Vakfı Ankara Tartışmaları dizisi kapsamında Tanıl Bora ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşi, Youtube ve Zoom üzerinden izlenebilecek.

Basın bülteninden:

Kulüp/takım monografileri, sosyal tarih hakkında, modernleşme sürecindeki sosyalleşme örüntüleri hakkında ve millî veya etno-kültürel kimliklerin oluşum tarihi hakkında zengin malzeme sunar. Sözlü tarih çalışmalarının futbol ortamına dönük araştırmalarda bilhassa işlevseldir. Zira futbol alt-kültürü, mitsel bir evrendir: takım kimlikleri ve onlara bağlanan taraftar aidiyetlerinin şekillenmesinde, mitosların payı büyüktür: bu mitoslar da gerek “medya-öncesi” döneme egemen olan tribün sohbetinde, gerek etkin spor medyasının söyleminde, rivayetler ve epik anlatılarla yeniden üretilir. Türkiye’de futbol alanında sözlü tarih çalışmalarının vazgeçilmezliğinin bir nedeni de, yazılı kaynakların kıtlığıdır.

Ankara Rüzgârı kitabı, ağırlıkla sözlü tarih çalışmasına dayanarak, biraz da “romanesk” diyebileceğimiz bir anlatı içinde, Gençlerbirliği kulübünün tarihini anlatıyor. Futbol sahasındaki başarı ve başarısızlıkların, iniş ve çıkışların yanında, futbolun sosyal ortamındaki değişimi izleyerek; özellikle bir “okullu” takımı olan kurulan Gençlerbirliği’nin kimliğindeki “zamanın ruhuna” bağlı değişim ve devamlılıkları gözlemeye çalışıyor.

Zoom Toplantısı:
Meeting ID: 795 232 8284
Passcode: 854000  Passcode: 6FxAcK

Youtube Canlı Yayın Linki:
https://youtu.be/83MYIM6sryc