Erken Cumhuriyet Dönemi’nin en başarılı edebiyatçılarından Kenan Hulusi Koray’ın bütün eserleri Bengü Vahapoğlu tarafından yayıma hazırlanıyor.

Akademisyen-yazar Bengü Vahapoğlu’nun titiz bir çalışmayla yayına hazırladığı üç Kenan Hulusi Koray eseri Kapra Yayıncılık etiketiyle yayımlandı. Yakın bir zamanda Koray’ın Osmanoflar adlı romanı ile süreli yayınlarda kalan öykü ve yazıları da okurla buluşacak.

Bir Yudum Su

Cumhuriyet dönemi Türk hikâyesinin gelişimine yön veren isimlerden biri sayılan Kenan Hulusi Koray’ın Bir Yudum Su adlı öykü derlemesi, yetmiş altı yıl sonra okurla yeniden buluşuyor. Birbirinden farklı karakterlerin yan yana olduğu yirmi beş öyküden oluşan bu derlemede, çöl ortasında kendi masalının peşinden giden Kays’ın hikâyesinden şehrin kalabalık caddesinde yürüyen bir terzinin eski aşk hikâyesine uzanırız. Köy kahvesinde avdan dönen köylüleri beklerken, başka bir hikâyede kendimizi tekinsiz ormanlarda buluruz. Bir solukta okunan bu hikâyelerde, olayların merkezindeki insanların trajikomik hâlleri ve ruhsal durumlarının neticesinde meydana gelen beklenmedik sonuçlarla karşılaşırız.

Bir Otelde Yedi Kişi

Kenan Hulusi Koray’ın Bir Otelde Yedi Kişi adlı eseri, Cumhuriyet döneminin toplumsal olaylarına, savaş yıllarının gündelik hayata etkisine ve diğer birçok konuya dokunan yirmi iki hikâyeden oluşuyor. Farklı anlatım tekniklerinin kullanıldığı hikâyelerde “korku edebiyatı”nın da dikkat çeken ilk örnekleri mevcut. Kenan Hulusi Koray, hem taşradan hem de şehirden karakter ve olaylara yer verdiği hikâyelerinde, sade ve akıcı diliyle okuyucuyu yirminci yüzyılın başlarına götürüyor. Bengü Vahapoğlu’nun yayıma hazırladığı Kenan Hulusi Koray külliyatının ikinci kitabı Bir Otelde Yedi Kişi, erken Cumhuriyet dönemi edebiyatının bugünü de beslemeye devam eden en güzel örneklerinden biri olarak okuyucuların huzuruna çıkıyor.

Bahar Hikâyesi & Son Öpüş

Kenan Hulusi Koray’ın kendine özgü kurgusu, erken Cumhuriyet dönemi eserleri arasında farklı bir yerde duruyor. Bahar Hikâyeleri ve Son Öpüş adlı eserlerinde taşra hikâyelerini çoğunlukla tekinsiz bir atmosfer içinde, yer yer absürt ve komik durumlarla kurgular. Faili meçhul ölümler, köy eşkıyaları, su kavgaları, bitimsiz bahisler, gece kuşları… Kenan Hulusi Koray’ın uzun yıllar üzerinde konuşulacak iki eseri bir arada titiz bir çalışma sonunda okur karşısına çıkıyor.