Nitelikli yayıncılık yapma uğraşında olan yayınevlerini daha yakından tanımak için başlattığımız dizimizde konuğumuz, Kitap Cumhuriyeti Yayın Kurulu’ndan Emrah Polat.

Kitap Cumhuriyeti ne zaman, kimler tarafından kuruldu?
Eylül 2020’de yayın hayatına başladık. Yayın kurulunda Feridun Andaç, Müge İplikçi, Tuğba Dedeoğlu Demir, Ömer Turan ve ben varım. Ayrıca işin mutfağında da üç kişi çalışıyoruz.
Hulki Aktunç’un “yeni” yazarlara sorduğu gibi soralım: Yayıncılık dünyasında nasıl bir eksiklik gördünüz ki Kitap Cumhuriyeti’ni kurmaya karar verdiniz? Bununla bağlantılı olarak, yayınevi politikanızı nasıl tanımlarsınız?
Edebiyatın geleceğini biçimlendirecek olan dijital alanda bir boşluk gördük. Geleneksel yayınevlerinin oturmuş bir yapısı, alışkanlıkları var malum. Maliyetli de bir iş. Biz kendimize rekabetin olmadığı bir alan seçtik, çevre dostu bir yol açtık diyelim. Kitaplarımız -dünyanın her yerinden- ücretsiz olarak okunabiliyor.
“Kitaplar özgürlük ister!” sloganıyla yola çıktı Kitap Cumhuriyeti. Nitelikli yayıncılığın olmazsa olmazının yayın ilkelerinden geçtiğini biliyoruz. Bu bağlamda Kitap Cumhuriyeti’nde;
1- Irk, cinsiyet, sosyal düzey, dini inanç ve fiziki farkları aşağılayan kitaplar yayımlanamaz.
2- Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı kitaplar yayımlanamaz.
3- Şiddet ve zorbalığı özendirici veya kışkırtıcı, çocukları olumsuz yönde etkileyici, bireyler, topluluklar ve uluslar arasında nefret ve düşmanlığı körükleyici kitaplar yayımlanamaz.
4- Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan lakap ve ifadeler içeren kitaplar yayımlanamaz.
Piyasa koşullarının çetin olduğunu biliyoruz. Karşılaştığınız başlıca zorluklar neler? Bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz?
Bulunduğumuz alanda rekabet olmadığı için rahatız. 2021 yılında her ay bir kitap yayımlayacağız. Doğrusu ürünü geliştirmeye, Kitap Cumhuriyeti’ne olan ilgiyi -çeşitli yollarla- kalıcılaştırmaya çalışıyoruz. Şu anda kitaplarımız jpeg formatında. Yakında hem jpeg hem e-pub formatlı olacaklar.
Bilindiği gibi Edebiyat Haber üzerinden yayımlanıyor kitaplar. Her şey istediğimiz gibi giderse iki yıl sonunda Kitap Cumhuriyeti’nin kendi sitesi ve aplikasyonuyla yolumuza devam etmeyi planlıyoruz.
Kitap Cumhuriyeti’ne dosya göndermek isteyen yazarların bilmesi gerekenler nelerdir?
Öncelikle özenli bir dil. Nitelikli her yapıta açığız. Tür sınırımız yok.
Önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?
Yayımı kesinleşen üç kitap var, her ay birini yayımlayacağız;
1- Machiavelli, “Prens”: Akademisyen ve çevirmen Ayça Güzel, İtalyanca aslından çeviriyor.
2- Nazê Nejla Yerlikaya, “Günah Çalılıkları”: 2011 Cemal Süreya Şiir Ödülleri’nde başarı ödülü olan bir şairin ilk kitabı olacak. Edebiyat dünyasının yeni ve kalıcı bir isim kazanacağını düşünüyoruz. Bunun sevinci içindeyiz.
3- Feridun Andaç, “İzdüşümler & Yanılsamalar”: Farklı türleri içinde barındıran, nitelikli edebiyata önem verenlerin çokça konuşacağı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Feridun Andaç gibi usta bir edebiyatçının kitabını yayımlayacak olmanın gururu da cabası.