Yazmak, yazar olmak, ucu çocukluğa kadar gidip dayanan, hiç bitmeyen, ömür boyu çaba gerektiren bir uğraş. Yazarların yazmak ve yazar olmakla ilgili içlerinde uyanan en erken hatıradan, ilk ürünlere, yayımlanmış eserlere ve geleceğe uzanan yolculuklarını onların ağzından dinlemek, sizi de bu serüvene dahil etmek istedim. Buyurun.
Tuğba Gürbüz

Özge Lokmanhekim
Tutkudan kariyere, bambaşka bir yolculuk

Psikolog bir anne ile kimya mühendisi bir babanın çocuğu olarak, başta mesleki olmak üzere kitaplar ve dergilerle dolu bir evde büyüdüm. Yazmak benim için çocukluktan gelen bir tutku. İlkokulda şiirler yazdım, ortaokulda dergilere yazılarımı yolladım, lisede okul gazetesi çıkarttım. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezunum. Güney Texas Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Tahkim ve Arabuluculuk Hukuku üzerine eğitim aldım. Londra’da yaptığım hukuk stajının ardından da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku alanında yüksek lisans yaptım. Öğrencilik hayatımda sayısız makale, proje, dilekçe yazdım. Çocukluğumdan beri seyahat etmekten hep çok keyif aldım, işimin de hayatımın da önemli bir parçası oldu yolculuklar. Avukatlık yaparken başta Forbes Türkiye, Elele, İstanbul Life, Pegasus Dergi ve World WideTraveller olmak üzere pek çok dergide seyahat köşeleri yazdım, gezdiğim yerleri anlattım.

Oğlum olduktan sonra severek yaptığım avukatlık mesleğine ara verdim. Allfor Kids, Elele Kids ve Baby&You dergilerinde çocuklu yaşam üzerine yazılar yazmaya başladım. Oğlumla yaptığımız gezileri anlattım. Milliyet Gazetesi Cumartesi Eki’nde 3 sene boyunca çocuklu seyahat ve ebeveynlik tecrübelerimi paylaştım. Parents Dergisi’nde çocuk kitapları köşesini hazırladım. Okuyup beğendiğim kitaplar hakkında yazılar yazdım. Şu anda da Hürriyet Gazetesi Pazar Eki’ndeki köşemde hem ebeveynlik yolculuğumu hem de oğlumla yaptığımız gezileri yazıyorum.

Seyahat tutkum bana ilk çocuk kitabım Kemal’in Londra Günlüğü’nü yazdırdı. Oğluma anı bırakmak için çıktığım bu yolculuk bana bambaşka bir maceranın, hayatın ve kariyerin kapısını açtı. Şu anda yayımlanmış 11 resimli çocuk kitabım var. Bu kitaplardan bazıları yabancı dillerde de yayımlandı.

Senelerdir yurtdışındaki gezilerimde topladığım, çocuklar için farklı dillerde yazılmış şehir ve seyahat kitaplarından oluşan bir de arşivim var. Kendi kitaplarımda da başka ülkeleri ve şehirleri çocuklara anlatarak hem dünyayı tanımalarına hem de farklılıklara başka bir gözle bakmalarına aracı olmak istedim. Onlara kendi gezdiğim, gördüğüm dünyayı kitaplarımla aktarabilmeyi hayal ettim. İyi yazmanın bence ilk kuralı iyi bir okur olmak. Bu sebeple hem çok hem de farklı türde kitaplar, farklı yazarların eserlerini okumaya çalışıyorum. Sürekli yazıyorum, notlar alıyorum. Duyduğum bir isim, gittiğim bir mekân, gördüğüm bir resim çocuk kitaplarımda bir yere sahip olabiliyor.

Resimli çocuk kitaplarının okurunu, yazarın ve çizerin birlikte yarattığı bambaşka bir dünyaya davet ettiğini düşünüyorum. Bu dünyanın da çocukların kendilerini tanıyıp keşfetmelerine, içinde yaşadıkları toplum başta olmak üzere çevrelerini tanımalarına, başkalarıyla empati kurmalarına, olaylara farklı bir bakış açısı ile bakmalarına, sorunlara alternatif çözümler aramalarına ve espri anlayışlarının gelişmesine katkı sağladığına inanıyorum. Kendi yazdıklarımı da bu çerçeveyi sağlayıp sağlamadığıma bakarak değerlendirmeye çalışıyorum. Çocuk edebiyatı ile ilgili okuyorum, çalışıyorum, eğitimler alıyorum, fuarlara katılıyorum. Yolum uzun, yolculuk keyifli…

Avukatlık diplomam mı? Onu da uçak yaptım. Pek çok tanıdığım bu radikal kararı hayretle karşılarken ben çocuk edebiyatının büyüsüne kapıldım ve çocuklara okuma kültürü kazandırmak konusunda da çalışmalar yapmaya başladım. Yazarlık atölyelerimde de yazma yolculuğunda öğrendiklerimi ve deneyimlerimi paylaşıyorum.

Özge Lokmanhekim