26-29 Kasım 2020 tarihlerinde yapılan 6. Kara Hafta İstanbul Festivali kapsamında düzenlenen öykü yarışmasında dereceye giren öyküler Vapur Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.

Algan Sezgintüredi’nin editörlüğünde yayına hazırlanan “Polisiye İstanbul” adlı seçkiye Ahmet Ümit önsöz yazdı.
Seçkide öyküleri ile yer alan isimler şöyle: Alp E.Z. Türkol, Aras Gençtürk, Buse Nur Kocaaslan, Çağrı Karavin, Duran Emre Kanacı, İ. Münir Akman, Melisa Tekeli, Muhammed Özyolcu, Nehir Uçmak, Süleyman Gökmen.
Ahmet Ümit polisiyeye olan ilginin umut verici olduğunu belirtiyor:
“Kara Hafta İstanbul Festivali’nin 6. yılında geldiği nokta bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. Bu hissiyatı veren en önemli unsurlardan biri de iki yıldır düzenlediğimiz öykü yarışması. Şehir ve polisiye birbiriyle kuvvetli bağları olan iki kavram. Hele ki o şehir İstanbul olunca muammanın kültürle çarpışması çok lezzetli sonuçlar doğurabiliyor. Bu yıl İstanbul temasıyla bizlere ulaşan 100’ün üstünde öyküden seçim yapmak hiç kolay olmadı. 30 yaş altında gençlerde polisiyeye olan bu ilgi ve gelen öykülerin niteliği bizleri gelecek için fazlasıyla umutlandırdı. Umuyoruz kitapta yer alan bu on öykü, yazarları için yalnızca bir başlangıç, diğer tüm polisiye yazmaya meraklı gençler için de ilham kaynağı olur. İyi polisiye iyi edebiyattır. Muammanın, heyecanın ve maceranın peşini bırakmayın.”
Vapur Yayınları genel yayın yönetmeni Adnan Özer de “daha fazla İstanbul için daha fazla polisiye” vurgusu yapıyor:
“Şehrin icadı olan polisiye edebiyat, daha sonra şehirleri de tanıtmaya başladı. Şehirler bir yabancının tahmin edebileceğinden çok daha fazla şekil, özellik ve dokuya sahiptirler. Modern şairler şehre tensel boyut kattılar. Polisiye edebiyat ise kentsel imgeyi bir başka şekilde oluşturdu. Bugün polisiyenin şehirlerinden söz ediyoruz: M. V. Montalban’ın anlattığı Barcelona, lan Rankin’in anlattığı Edinburg, Leonardo Padura’nın anlattığı Havana ve Ahmet Ümit’in anlattığı İstanbul. Daha fazla İstanbul için daha fazla polisiye. Buna katkıda bulunan gençlerin öykülerini sunuyoruz.”