23 Nisan 2021 Cuma günü, saat 18:00’de Tarih Vakfı Ankara Tartışmaları dizisi kapsamında Gülşah Torunoğlu ile “Türkiye ve Mısır’da Karşılaştırmalı Feminist Bellek Oluşumu ve Feminist Literatür: Kazanımlar, Boşluklar, Yamalar” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşi, Youtube ve Zoom üzerinden izlenebilecek.

Tanıtım bülteninden:
Bu konuşma, Mısır ve Osmanlı’daki (sonrasında Türkiye) feminist söylemin on dokuzuncu yüzyıl sonu ve yirminci yüzyıl başında geçirdiği evrimin her iki ülkedeki seküler ve dini reform geleneğiyle kurduğu ilişkiyi karşılaştırmalı bir perspektiften irdeliyor. Orta Doğu’da feminizmin mutlak seyrinin literatürdeki mevcut ulusalcı kurgusundan sıyrılıp, daha geniş çaplı ve derinlikli bir feminizm anlayışı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini öne sürüyor. Her iki söylemin oturduğu düşünsel temellerin feminist hareketin ileriki dönemlerde gelişimine yön veren unsurlardan biri olmasının ötesinde, bu temellerin bilgi birikimi ve kuşaklararası bilgi aktarımını şekillendirmede rol oynadığını, dolayısıyla feminist geleneğin kuşaklararası aktarımındaki süreklilik ve tıkanmalarda belirleyici olduğunu savunuyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da, başlarda feminist bilincin, sonrasında da feminist hareketin köklerini besleyen bu düşünce pratikleri ile özellikle son dönemde bu konuda yapılan akademik çalışmaların niteliği arasında bir bağ kuruyor ve bu iki parametrenin ilişkilendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu analiz bağlamında günümüzde Osmanlı ve Türkiye toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmalarındaki kazanımların ve eksiklerin köklerini feminist hareketin çıkış noktasındaki entelektüel yapılandırmanın mirasına dayandırıyor.
Zoom kayıt linki için buraya tıklayın. Youtube canlı yayın linki için buraya tıklayın.

Gülşah Torunoğlu doktorasını 2019 yılında Ohio State Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Ortadoğu’da karşılaştırmalı feminizm üzerine aldı. Sırasıyla Wisconsin-Madison Üniversitesi, Kahire Amerikan Üniversitesi (AUC) ve Princeton Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. Şu anda Orient-Institut Istanbul’da doktora sonrası bursiyeri olarak tezinin kitap olarak basılması hazırlıklarını sürdürüyor. Orient Institut’taki pozisyonu öncesinde Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve İsveç Araştırmaları Enstitüsü’nde (SRII) doktora sonrası bursiyeri olarak çalışmalarını sürdürdü. Koç Üniversitesi ve Ohio State Üniversiteleri’nde Edebiyatta Kadın ve Cinsiyet, Modern Cinsellik Tarihi, Modern Ortadoğu Tarihi, Tarihte İslam, Politika ve Toplum dâhil birçok lisans dersi verdi. Akademik olarak yürüttüğü çalışmaların toplumsal boyutta yansımaları üzerine K24’te yazılar yazıyor.