Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.

Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”

Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”

Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Banu Yıldıran Genç

Bu sene memleket yangınlarla kavrulurken hep aklıma gelen kabuslarımdan birini dillendirdi Parşömen. “Şahsi kütüphanem yok olsa ilk satın alacağım on kitap hangileri olurdu?” Kütüphanemden hiç ayrılmadım bugüne dek. Yok olma ihtimalini düşünmek bile hafiften kaygı yaratıyor ama listeler yaparak, çizip karalayarak, sonra eleyerek, sonra elediklerimden içten içe özürler dileyerek soruyu cevaplayabildim. Çok zormuş gerçekten. Listeyi oluşturan kitapların çoğunu ilk gençliğimde ve yirmilerimde okudum, niye bilmiyorum ilk aklıma gelenler onlar oldu. Yıllar, yaşlar, yaşananlar arttıkça ruha temas oranı azalmış sanki. Bu nedenle sıralamam telif-yabancı dışında, okunma zamanına göre de şekillendi.

1. Refik Halid Karay – Gurbet Hikâyeleri

2. Füruzan – Parasız Yatılı

3. Oğuz Atay – Tehlikeli Oyunlar

4. Nahid Sırrı Örik – Kıskanmak

5. Erhan Bener – Yalnızlar

6. Agatha Christie – Doğu Ekspresi’nde Cinayet

7. Carson McCullers – Yalnız Bir Avcıdır Yürek

8. Milan Kundera – Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği

9. Salman Rüştü – Geceyarısı Çocukları

10. Jonathan Safran Foer – Her Şey Aydınlandı