Yazar Yavuz Ekinci, 2013 ve 2014 yıllarında sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında dava açıldığını duyurdu. İlk duruşma 9 Eylül’de görülecek.

Yavuz Ekinci

Ekinci’nin Susma Platformuna yaptığı açıklama şöyle:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 2013 ile 2014 yılları arasında sosyal medyada paylaşım yaptığım Diyarbakır Newroz’u, Kobani’ye destek görseli ve yazarlarla birlikte yaptığımız Kobani’ye destek açıklamasını suç sayarak hakkımda iddianame düzenledi. Suç sayılan paylaşımlarım o dönemde açılan ‘kobani, kalbimkobanide, koridoraç, bijikobani, amednewroz’ gibi hashtagler ile birlikte o günlerde çok sık kullanılan anonim görsellerden oluşuyor. Savcılık bu paylaşımlarımı suç sayarak hakkımda propaganda suçu sevk maddeleri Terörle Mücadele Kanunu 7/2 (1. ve 2. cümle) ile Türk Ceza Kanunu 53/1 ve 43. maddeleri kapsamında işlem yapılmasını istiyor. Savcılığın hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İlk duruşmam 9 Eylül tarihinde saat 10’da İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacaktır.

Yavuz Ekinci 1979’da Batman-Mişrita’da doğdu. Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Ekinci, öyküleriyle Haldun Taner (2005) ve Yunus Nadi (2008) gibi önemli öykü ödüllerini aldı. Eserlerinde felaket günlerini işleyen Ekinci’nin Cennetin Kayıp Toprakları’nda yer alan “İncir” adlı öyküsü Tayfur Aydın tarafından İz / Reç (2011) adıyla sinemaya uyarlandı. Film 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali Onat Kutlar jüri özel ödülünü aldı.