Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.

Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”

Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”

Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Onur Bütün

Bu tür soruşturmalar, yayıncılık piyasasının baskın ve belirleyici konumu dışına çıkan edebiyat eleştirisinin ilgisine mahzar olduğunda anlamlı bir yer ediniyor. Parşömen Fanzin bu türden araştırma, soruşturma ve söyleşilere uzun süredir emek harcıyor. Düşünce geleneğinin ve edebi metinlerin eleştirisi açısından piyasasının arızalarına gedikler açıyor, eğeliyor. Bunun için de teşekkür etmek lazım fanzini yaşatanlara…

Feminist Okumalar Atölyelerimizde uzun süredir biz de benzeri bir çalışma yürütüyoruz. Her kadının kendince önemli saydığı metinlerin fotoğrafını çekip bize göndermesini ya da listelemesini istiyoruz, çalışmamızın kolektif yanını geliştirmek için… Bu bağlamda hem kendi kütüphanem hem de kadınların kolektif okuma/tartışma pratikleri açısından önemli bulduğumuz metinleri sıralayacağım.

1- Sarı Duvar Kâğıdı – Charlotte Perkins Gilman

2- Kadınların Sınıfı/Ücretli Ev Emeği ve Kadın Öznelliğinin İnşası – Aksu Bora

3- Cüce – Leyla Erbil

4- Tante Rosa – Sevgi Soysal

5- Erkeğin Yittiği Yerde – Zeynep Ergun

6- Feminist Bir Yaşam Sürmek – Sara Ahmed

7- Patriyarka Kuramı – Sylvia Walby

8- Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? – Hatice Meryem

9- Feminist Edebiyat Eleştirisi – Maggie Humm

10- Yaralı Erkeklikler/12 Mart Romanlarında Yalnızlık Yabancılaşma ve Öfke – Çimen Günay Erkol