Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.
Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”
Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”
Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Kitaplarımla ve kütüphanemle kurduğum bağ, yaşama sevincimi ve bağlılığımı etkileyen yegâne sebeplerden biri. Benimle birlikte yaşamaktan, aynı varlık alanında olmaktan, aramızdaki iletişimden memnunlar mı bilmiyorum. Lakin beni ben yaptıkları için kitaplarıma müteşekkirim. Çünkü onların her biri benim için yaşayan, konuşan, gittikçe yozlaşan hayata ve insan ilişkilerine karşın umut dolu bir inat duygusu veren en nazenin, en gerçek varlıklar. “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?” sorusuna on kitaplık bir yanıt vermem gerekirse öncelik aşağıda sıraladıklarımda olurdu.
1. Walter Benjamin – Bin Dokuz Yüzlerin Başında Berlin’de Çocukluk
2. Anton Çehov – Bütün Öyküleri
3. Marcel Proust – Kayıp Zamanın İzinde-Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde
4. Janet Frame – Soframda Bir Melek
5. Antoni Casas Ros – Enigma
6. Jean-Louis Fournier – Dul
7. Birgül Oğuz – Hah
8. Suat Derviş – Ankara Mahpusu
9. Ali Teoman – İnsansız Konağın İkonu
10. Barış Bıçakçı – Aramızdaki En Kısa Mesafe