Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.

Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”

Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”

Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Asuman Susam

On Kitap…

On emir çağrışımlı ister istemez.

Yaşamı okuma ve yazma üzerine kurulmuşlar için kitaplığının kaybı tam bir yas. İçinden nasıl çıkılır? Sanırım bellek yardımıyla.

Bu on kitap, onlarla deneyimlediğiniz hayatı, hatırayı bir anlamda geri çağırmak.

Ama bellek akışkan, aldatıcı, değişken. Şimdi sizinle bu on kitabı paylaşırken biliyorum yarın ya da başka uzak bir zamanda, yazarların kimileri aynı kalsa da bu on kitap kesinlikle değişirdi.

1. Ingeborg Bachmann – Malina

2. Susan Sontag – Sanatçı: Örnek Bir Çilekeş

3. Anne Carson – Kocanın Güzelliği-29 Tangoda Kurgusal Bir Deneme

4. Walter Benjamin – Son Bakışta Aşk

5. Hermann Broch – Vergilius’un Ölümü ya da Büyülenme

6. Maurice Blanchot – Karanlık Thomas 

7. Marguerite Yourcenar – Ateşler

8. Julia Kristev – Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme

9. Svetlana Boym – Tırnak İçinde Ölüm ya da Nostaljinin Geleceği

10. Jenny Erpenbeck – Bütün Günlerin Akşamı