Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.

Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”

Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”

Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Murat Üstübal

Hazırladığım kısa liste farklı farklı düşüncelerle hazırlandı. Kimi kitabı bende özel bir yeri olduğu için seçtim. Benim düşünce dönüşümümde önemli bir yeri olduğu için. Bazısını da oku oku bitiremediğim ve her okumada bana başka kapıları açtığı için. Bir tanesini de hâlâ tam olarak okumayı başaramadığım için seçtim. Sıkı okur ne demek istediğimi anlayacaktır. Liste hazırlanıp bittikten sonra arkadan ağlayanlar oldu; o kitaplara da selam olsun!

1- Herman Broch – Vergilius’un Ölümü

2- James Joyce – Ulysses

3- Mustafa Irgat – ait’siz kimlik kitabı

4- Witold Gombrowicz – Ferdydurke

5- Gilles Deleuze – Fark ve Tekrar

6- Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler

7- Paul Feyerabend – Akla Veda

8- Martin Heidegger – Varlık ve Zaman

9- Hegel – Tinin Görüngübilimi

10- Marshall Berman – Özgünlüğün Politikası