Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.
Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”
Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”
Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Kitaplığımdan gidecek olsa hemen yerine koymak isteyeceğim on kitabı bulmaya çalışırken hem heyecanlandım, zevkli bir düşünme fırsatı sundu çünkü, hem de gerildim. Bu gerginliği kitaplarıyla sıkı bağları olanlar iyi anlayacaktır. Birinin adını versem onlarcasının hatırı kalacaktı sanki. O nedenle yapabileceğim farklı pek çok kombinasyon içinden birini seçtim. İlk aklıma gelenlerle, kitaplığımın raflarına göz attığımda bu olmazsa olmaz dediklerimle, benim için kişisel önemi olan kitaplarla oluşturduğum listem şöyle:
Büyük Saat, Bütün Şiirleri, Turgut Uyar, YKY: Çünkü benim için şiir demektir bu kitap. Çoklar içinden seçmek zorunda kaldım şiiri temsilen.
Öyle Bir Hikâye, Hayattayken Yayınlanmış Hikâye Kitapları, Sait Faik Abasıyanık, YKY: Çünkü benim için edebiyatla öykü nerdeyse eş anlamlıdır. Sait Faik’in kitaplarında yer almış hemen bütün öyküleri bir arada bulunduğu için seçtim bu kitabı. Biraz da öyküyü temsilen.
Cüce, Leylâ Erbil, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: Bu benim için çok özel bir kitap, ilk kez YKY baskısından okumuş, bağlantılı bir deneme bir de öykü yazmıştım. O yazdıklarım Leylâ Erbil’le tanışmama ve onun ölümüne dek süren yakın bir dostluğa sebep oldu. Dolayısıyla çok değerlidir. Bu baskıyı seçtim (pek çok baskısı var bende Cüce’nin) çünkü Leylâ Erbil tarafından 10 Ocak 2008’de adıma imzalanıp bana armağan edilmiş bir kopya bu.
Türk Romanından Altın Sayfalar, Selim İleri, Doğan Kitap: Bu kitabın Türk edebiyatının önemli başvuru kitaplarından biri olduğunu düşünüyorum. Selim İleri derya deniz birikimini en sevdiği romanların sayfaları üzerinden bir ölçüde de olsa aktarmaya çalışmış okurlara.
The Complete Works of William Shakespeare, Geddes&Grosset: Çünkü edebiyatla ilgilenen herkes Shakespeare’le de ilgileniyor demektir. Eserlerinin dünya mirası olduğunu düşünüyorum.
Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel Garcia Marquez, Can Yayınları: En sevdiğim roman olduğu için aldım bu listeye. Kitaplığımda olmamasını düşünemem.
İnsanlar İçinde Bir İnsan, Sait Faik Hikâye Armağanı Antolojisi, Hazırlayan: Nursel Duruel, YKY: Bir anlamda Türk edebiyatında öykünün kaydını (en azından muhtelif kayıtlarından birini) barındırdığı için değerli. Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülmüş öykü kitaplarından seçilmiş öykülerden oluşuyor. Benim de bir öykümün yer aldığı bir seçki bu, kişisel bir önemi de var benim için.
Zemberekkuşu’nun Güncesi, Haruki Murakami, Doğan Kitap: Bu kitap Japon edebiyatıyla tanışma kitabımdır. Bana müthiş bir boyut açtı ve böylece bu listeye girdi.
Düşlerin Yorumu (I-II), Sigmund Freud, Payel Yayınları: “Düşler bilinçdışına giden kral yoludur” demiş Freud. Bilinçdışı da hem yaşamak hem yazmak sanatının vazgeçilmezidir; yakından bakılmaz, karıştırılmaz, araştırılmaz, anlaşılmaz, en azından anlaşılmaya çalışılmazsa olmazıdır.
Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti, Umberto Eco, Can Yayınları: Anlatı sanatı hakkında söylediklerini çok önemsediğim, kendi anlatılarını da çok severek okuduğum bir yazar Umberto Eco. Bu tip kitapları temsilen seçtim, böylece bu çok sevdiğim yazar da listeme girmiş oldu.