Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.
Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”
Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”
Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Sorunuzla karşılaşınca birden ürperdim. Kütüphanemdeki hangi kitaplarım kaybolsa yenilerini alırım? Elbette en sevdiğim, ruhumu ilmek ilmek ören kitaplarımdan ayrıldığımda çok üzülürüm. Umarım böyle bir durumla hiç karşılaşmam fakat bu durumun tecrübelerini zaman zaman yaşadığım da oluyor. Bir dostumun ödünç aldığı fakat geri getirmediği bazı kitaplarımı yeniden satın aldığım çok olmuştur. Kısa süreli seyahatlerimde (kütüphanemden uzaklaşırken) yanıma çoğunlukla en sevdiğim kitaplarımı alırım ki bu da çok sevdiğim kitaplarla kurduğum bağı gösterir. Uzaktayken dahi onlarla birlikte olmayı tercih ederim. Defalarca okuduğum, bazı kısımlarını adeta ezberlediğim kitaplardır bunlar. Beni derinden etkileyen ve şahsi kütüphanemden yok olduğunda mutlaka alacağım “kült” kitaplarım şunlar olurdu:
1. Karamazov Kardeşler: Dostoyevski.
2. Yalnızız: Peyami Safa.
3. Saatleri Ayarlama Enstitüsü: Ahmet Hamdi Tanpınar.
4. Fahim Bey ve Biz: Abdülhak Şinasi Hisar.
5. Bütün Hikâyeleri: Sait Faik Abasıyanık.
6. Tutunamayanlar: Oğuz Atay.
7. Büyük Saat: Turgut Uyar.
8. Benim Adım Kırmızı: Orhan Pamuk.
9. Amat: İhsan Oktay Anar.
10. Nun Masalları: Nazan Bekiroğlu.