Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.
Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”
Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”
Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Listeyi oluşturmakta çok zorlandım doğal olarak. Sanki listede olmayan kitaplar gece rüyalarıma girecek “Neden beni almadın?” diye soracak her biri. Listeye aldıklarım bir defadan fazla okuduklarım, arada açıp altını çizdiğim, satırlarına göz attıklarım, muhtemelen okuma yolculuğumun sonuna dek yanımda olacak olanlar. Elbette listeye al(a)madıklarımdan da böyleleri var; özellikle şiir, öykü ve roman türünde. Madem Parşömen kılıcı başımın üstünde sallanıyor, o halde yazayım hemen : )
1. İnce Memed – Yaşar Kemal
2. Şafak – Sevgi Soysal
3. Toplu Şiirler – Gülten Akın
4. Çocukluğun Soğuk Geceleri – Tezer Özlü
5. Ah’lar Ağacı – Didem Madak
6. Notre Dame de Paris – Victor Hugo
7. Toplu Öyküler – Anton Çehov
8. Sonrası Kalır – Edip Cansever
9. Memleketimden İnsan Manzaları – Nazım Hikmet
10. Bahçe – Yıldırım Türker