Türk edebiyatının geleneğinde yıllıklar önemli bir yer tutar. Yıllıklarda bir yılın dökümü yapılır, o yıl yayımlanan eserlerden seçmeler yayımlanır, yıl içinde yaşanan edebiyat tartışmaları özetlenirdi. Yıllıklarda bir de soruşturma bölümleri olurdu.
Biz burada, en azından yıllıkların soruşturma kısmını yaşatalım istiyoruz. Parşömen Sanal Fanzin olarak, bunu internet yayıncılığı yapan bir edebiyat dergisi olmamızın sınırları içerisinde yapabiliriz: Az soruyla, soruşturmaya yanıt veren her değerli katılımcının yanıtlarını ayrı ayrı yayımlayarak. Soruşturmada az soru olmasına rağmen, açılmaya veya genişletilmeye müsait konulara işaret ettiğimizi düşünüyoruz. Yanıtların uzunluğu konusunda hiçbir kısıtlamamız yok.
Eleştiri ortamımızın çoraklığı ortada. Bu yüzden soruşturmanın son sorusunu bilhassa çok önemsiyoruz. Yalnızca “en iyi” listeleri yapmakla yetinmek istemiyoruz. Sorunları ortaya koymanın birlikte düşünmeye, giderek çözümler üretmeye varacağını umut ediyoruz. Üçüncüsünü yaptığımız bu yılsonu soruşturmasını önümüzdeki yıllarda da sürdürmek niyetindeyiz.
Bu yılı da Covid-19 salgınının gölgesinde geçirdik. 2022’nin edebiyat açısından daha verimli ve sağlıklı olacağımız bir yıl olmasını dileriz.

2021’de yayımlanan ama hak ettiği ilgiyi görmediğini düşündüğünüz kitapları (telif ya da çeviri, kurmaca ya da kurgudışı), beğenme nedenlerinizden kısaca bahsederek bizimle paylaşır mısınız?
Yeni çıkanları takip etmeye çalışsam da o sıralarda genellikle başka şeyler okumakta olduğum için eşzamanlı olarak edinip okuyamıyorum. Bir de ben çok hızlı bir okur değilim, sevdiğim kitapları evire çevire çok kereler okumayı, sindirmeyi seviyorum. Bu sene sanat, felsefe, şiir yoğunluklu okumalarım oldu. Sevdiğim illüstratörlerin kitaplarını toparlamaya devam ettim, resimli kitapları çok seviyorum ve önemsiyorum. Yenilerde, Kırmızı Kedi’nin Gonca Özmen çevirisiyle yayımladığı “Nehir Gibi Konuşurum”u çıktığı gibi aldım. İletişim’in “Sanat Hayat” dizisinde şahane kitaplar yayımlandı, onları kaçırmadım. Kafa açıcı, ilham verici, arşivlik derlemeler. Bence bu türlü diziler kısıtlı çevrelerden çıkıp daha büyük okur kitlelerinin odağına girmeli. Ayrıca Semih Gümüş’ten “Yazarın Ölümü”nü, Lucia Berlin’den “Temizlikçi Kadınlar için El Kitabı”nı sayabilirim, umarım bu eserler de hak ettikleri ilgiyi görmüşlerdir.
Size göre 2021 yılının önemli edebiyat olayları nelerdi?
Ezra Pound’un sansürlenmesi. Kantolar’ın çevirmeni Efe Murad’ın YKY sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı canlı yayının yine yayınevi tarafından kesilmesi.
Edebiyat ortamımıza baktığınızda ne gibi sorunlar ve eksiklikler görüyorsunuz?
Sistem ve iktidar işgaliyle bünyemize kadar yer eden maddi, manevi her türlü eksiklik ve sorunu edebiyat ortamımızda da görüyorum. Buna rağmen nitelikli olanın, nitelikli olmanın peşine düşen yazarları, yayıncıları, sektörün tüm emekçilerini ve okurları kalpten kutluyorum. Kral çıplak. Ve fakat, iktidarın değişmesiyle her şey de zincirleme biçimde değişecek.