Türkçeye daha önce seçme şiirleri çevrilmiş olan İngiliz şair Philip Larkin ilk kez bir kitabıyla Türkçede. Miray Çakıroğlu’nun çevirdiği “Bayram Düğünleri” Ketebe Yayınları’nın Yeryüzü Şiirleri dizisi kapsamında okura sunuldu.

Tanıtım bülteninden:

İngiliz şiirinin özgün seslerinden Philip Larkin’in ismini kanona kesin bir biçimde yazdıran şiir kitabı Bayram Düğünleri, Miray Çakıroğlu’nun çevirisi ile ilk defa dilimizde. Savaş sonrası İngiltere’nin toplumsal atmosferinde bir araya gelen edebi akım Hareket’le birlikte anılan Larkin’in, şiirde evrensele dair keskin kavrayışı, bu topluluktan onu tartışmasız olarak ayırıyor. Larkin, yazdığı 1950’lerin sıradan insanlarını ve gündelik nesnelerini, dünyaya açılan birer kapı haline getiriyor.

Philip Larkin

Philip Larkin 1922’de Coventry, İngiltere’de doğdu. Kingsley Amis gibi daha sonra Hareket akımı etrafında anılacak isimlerle, 1943 yılında bitirdiği Oxford, St. John’s College’da iken tanıştı. Mezuniyetinin ardından Wellington, Shropshire’da kütüphaneci olarak çalışmaya başladı. İlk şiir kitabı The North Ship 1945’te yayımlandı. 1964’te yayımlanan The Whitsun Weddings (Bayram Düğünleri), basımından sonraki yıl şiir dalında Kraliçe’nin Altın Madalyası’na layık görüldü. Son şiir kitabı High Windows 1974’te yayımlandı. Yazılarını ve incelemelerini bir araya getiren bir derleme olan “Required Writing: Miscellaneous Pieces 1955-1982” adlı kitabı 1983’te yayımlandı ve W. H. Smith Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. 1984’te Oxford Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı aldı. Aynı yıl, sarayın şairlik nişanını (poet laureate unvanını) Sir John Betjeman’dan devralması teklif edildiyse de Larkin bu unvanı reddetti. 1985’te kanserden hayatını kaybetti.

Miray Çakıroğlu 1987’de İzmir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları ile Felsefe bölümlerini 2005’te bitirdi. Okutman, editör ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2014’te Taşların Sesi Kesildi adlı şiir dosyası, Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’ne değer görüldükten sonra Varlık Yayınları tarafından yayımlandı. Boğaziçi Üniversitesi’nden Kültürel Araştırmalar ve New York Üniversitesi’nden Yakın Doğu Çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi aldı. Kalkış İçin Notlar isimli ikinci şiir kitabı 2017 yılında yayımlandı. Stanford Üniversitesi’nde antropoloji alanında doktora çalışmalarına devam ediyor.