Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.
Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”
Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”
Sorunun güçlüğü ortada ama 65 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Belki fazlasıyla basmakalıp bir yanıt olacak ama bu soru beni edebi anlamda en eski zamanlarıma götürdü. Zihnime kazınmış ilk kitap ikinci çocukluk dönemlerime rastlıyor. Edmondo De Amicis’in Çocuk Kalbi kitabı şahsi kütüphanem için satın alacağım ilk kitap olurdu. Yine aynı dönemin akabinde babamın bana hediyesi olan ve yetişkin hikâyeciliğiyle kurduğum ilk teması sağlayan, hatta içindeki İpekli Mendil hikâyesini sözcüğü sözcüğüne zihnime kazıdığım Sait Faik’in Semaver’i kitaplığımın olmazsa olmazı olurdu. Çağdaş hikâyecilik ve romancılıkla olan bağımı güçlendirdiğini düşündüğüm Nursel Duruel’den Geyikler, Annem ve Almanya, Aziz Nesin’in Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ı, Bilge Karasu’dan Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, Yaşar Kemal’in Yılanı Öldürseler’i, Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm’ü mutlaka kitaplığımdaki ilk kitaplardan olurdu. Emil Michel Cioran’dan Çürümenin Kitabı, Cesare Pavese’den Yaşama Uğraşı ve Ursula K. Le Guin’in Mülksüzler’i de başucumdaki kitaplıkta var olması gerektiğini düşündüğüm, yazınsal bağlamda bir felsefe edinmemi sağlayan kitaplardır.
1- Edmondo De Amicis – Çocuk Kalbi
2- Sait Faik Abasıyanık – Semaver
3- Nursel Duruel – Geyikler, Annem ve Almanya
4- Aziz Nesin – Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
5- Bilge Karasu – Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı
6- Yaşar Kemal – Yılanı Öldürseler
7- Latife Tekin – Sevgili Arsız Ölüm
8- Emil Michel Cioran – Çürümenin Kitabı
9- Cesare Pavese – Yaşama Uğraşı
10- Ursula K. Le Guin – Mülksüzler