“Bir Kadını Görmek” Menekşe Toprak’ın çevirisiyle Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:
“Aslında bu hikâyenin doğru anlaşılabilmesi için kahramanın ‘bir delikanlı değil de genç bir kız’ olduğunu ‘itiraf etmek’ gerekirdi.”
Nazi sempatizanı ebeveyninin ve yükselen Avrupa faşizminin gölgesinde kelimelerin ardına gizlenen androjen bir beden ve hemcinse duyulan arzu. Kuir edebiyatının kült ismi, anti faşist yazar, gezgin ve fotoğrafçı Annemarie Schwarzenbach’tan iki novella: Bir Kadını Görmek ve Lirik Novella. Aşka, kadın bedenine, güzelliğe fırlatılan kadınca bir bakış.
Kitaptan tadımlık bir bölüm okumak için tıklayın.

Annemarie Schwarzenbach (1908–1942), İsviçre’nin sayılı zengin ailelerinden birinin kızı olarak Zürih’te doğdu. Paris ve Zürih’te Alman Dili ve Edebiyatı ile Tarih bölümlerini bitirdikten sonra kendini edebiyata verdi. Roman ve öykülerinde baştan itibaren eşcinsel bireylerin hikâyelerine odaklanan yazar 1931’de Berlin’e yerleşti. Yakın arkadaşları arasında Thomas Mann’ın çocukları Erika ve Klaus Mann vardı. 1933’te Hitler’in iktidara gelmesiyle birlikte Avrupa’yı terk edip özel otomobiliyle Türkiye üzerinden İran ve Afganistan gibi ülkelere geçti, bir süre Ortadoğu’da yaşadı, 1936’da ABD’ye gitti. 1942 yılında İsviçre’de bir bisiklet kazası sonucu hayata veda ettiğinde arkasında çok sayıda roman, öykü ve gezi yazıları ile fotoğraflar bıraktı ancak on yıllar boyunca unutulan bir yazar olarak kaldı. 1980’lerin sonunda yeniden keşfedilen Annemarie Schwarzenbach bugün kuir edebiyatın kült isimlerinden biri olarak anılıyor.

Menekşe Toprak, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Çevirmen, yazar ve serbest radyo programcısı olarak Berlin ve İstanbul’da yaşıyor. Edebiyata öykü yazarak başlayan yazarın Ağıtın Sonu adlı romanı 2015 yılında Duygu Asena Roman Ödülü’ne, Arı Fısıltıları romanı ise 2019 Ankara Üniversitesi Roman Ödülü’ne değer görüldü. Annemarie Schwarzenbach’la Berlin’de aynı dönemde yaşamış olan Suat Derviş odaklı Dejavu romanı ise Doğan Kitap etiketiyle 2022 yılında yayımlandı.