0c17b-short-haired-dachshund

Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşar. Köpek sahibi olan kadınlar, köpek sahibi olmayan kadınlardan da uzun yaşar. Köpek sahibi olan kadınlar sevgi ne demektir bilirler. Sevgi, bir köpektir. Ulusal Köpek Sahibi Kadınlar Derneği. Bu cümleler anketimin köpek sahibi olmaya yönelik motivasyonlarla ilgili bölümünden alındı ve anketin ilk sorusu şuydu: “Neden bir köpek edindiniz?”

Kopyalıyor, cevapların altını çiziyor ve anketin bazı bölümlerini yeniden yazıyorum. Psikoloji alanındaki eğitimime yeni başladım ve bu da ilk görevim: “Köpeğin Arkasındaki Adam.” 

Liliana, 32, ev hanımı 

Şu yaştayım, hâlâ kimim kimsem yok. Durup dururken cadalozlaşabiliyorum. Çocuklardan, kedilerden ve bilhassa görüş alanına girdiğinde insanları duygusallaştıran her şeyden nefret ediyorum. Çirkin bir ev kedisinin benden daha çok ilgi çekebiliyor olması fikri bazen beni ağlatıyor. Fakat ağlarken yalnız olmak yine de güzel, bir ev kedisi ile olmaktan iyidir. Benim gibi giderek yaşlanan bir kadın için, eğer bir kadın kendini kedilerle kıyaslamaya başlamışsa, bir köpek edinmenin vakti gelmiş demektir. Köpeği kedilere karşı müttefikim olsun diye edindim. Aynen, sadece şu gayet aşikar yalnızlığımı azaltma için değil. Çirkinliğimde benimle olsun diye çirkin bir köpek edindim. Birbirimize sadığız, çünkü köpek güzel değil. Öte yandan, beni anlıyor – çocukları, kedileri ve bilhassa görüş alanına girdiğinde insanları duygusallaştıran her şeyi kovalıyor. Günün birinde ona alışacağımı ve onu dünyanın en güzel köpeği olarak göreceğimi biliyorum.

Belki benim için de geçerlidir bu – birinin bakışlarıma alışması gereklidir sadece. Beraber kedi kovaladığımız bir zamanda, sarışınların esmerler hakkında yaptığı esprileri düşünüyordum. Ben ve kediler için de aynısı söylenebilir – kedileri kovalıyorum, ama aslında birinin sevdiği ve sürekli okşadığı ev kedisi olmayı öylesine çok istiyorum ki. 

Darina, 23, iş kadını

Köpek bana bir hediye olarak geldi. Bütün köpeklerim bana hediye olarak geldi. Eğer hediye olarak bir köpek aldıysan ayrılık yakındır diyen şu hurafeyi takmıyorum, benim için hava hoş; çünkü köpeklerin paketi bir arabaydı – ne zaman hediye olarak bir araba alsam, içinde her zaman bir köpek olurdu. Böyle bir hediyeden sonra malum olanla ve ayrılıklarla daha kolay yüzleşebilirim.

İlk önce, küçük bir köpeğim vardı, fakat ilk arabam da küçüktü. Ne köpeğin soyunu ne de arabanın markasını biliyorum; ikisi de küçük ve önemsizdi. İkinci köpeğim daha büyük ve pahalıydı, tabi arabam da. Bu elit derneğinize üye olmak istedim, çünkü bütün kadın arkadaşlarım üyeniz. Sofya’daki en büyük köpek benim köpeğim, tam da arazi aracımla eşleşiyor – Bulgaristan’daki en pahalısı. Elbette bazı girişimlerin yöneticisi ya da derneğin onurlu başkanı olduğum sürece, benim için bağışlarda bulunmak sıkıntı değil, ne de olsa Sofya’daki en büyük köpek benim köpeğim ve boyut her zaman önemlidir. Gerçek bir kadının her zaman büyük bir arabası, büyük bir köpeği ve arkasında başarılı bir iş adamı olmalıdır. Şimdiki erkek arkadaşım ve köpeğim boyut olarak mükemmeller, çok iyi anlaşıyorlar, köpeğim üç basit komuta ve erkek arkadaşım en önemlisine cevap veriyor: “Şunu bana ver!” Mutluyum ve bir köpeğin bakımını üstlenecekseniz mühim olan da bu değil midir? 

Stanislava, 32, üç çocuk annesi

Yaşadığım dairede 2 köpeğimiz var ve ailemin köydeki evindeki iki tane daha. Bir köpek, onu sevgi selinde boğsalar bile insanların arasında yalnız kalmamalı. Eğer durumum olsaydı, bütün sokak köpeklerini alır, onlara çocuklarım gibi bakardım – her şeyi aralarında eşit bölüştürürdüm. Bir hayvan barınağı işletme hayali kuruyorum. Çocuklarımın da bana benzeyeceğini düşünüyorum, pelüş hayvanlarının çoğu köpek yavruları. Köpeklerimizi sevmeliyiz, onlar bizim akrabalarımız, çocuklarımız. Sık sık şu rüyayı görüyorum: Köpeklerle dolu yüksek bir binada yaşıyormuşum ve köpeklerin çoğu hasta ya da üzgünmüş, onlara bakıyormuşum ve dünyanın bütün köpeklerinin Rahibe Teresası’ymışım. 

Milena, 48, sosyal hizmet uzmanı

Bir köpeğe ihtiyacım yok, ama bana soran kim? Köpeği kocam edindi, fakat bakan benim; işe gitmeden ve işten döndükten sonra yürüyüşe götürüyorum onu, besliyorum ve temizliyorum. Sanki evde başka bir adam daha varmış gibi. Köpek insanlarla iletişim kurmama yardımcı oluyor, beni daha insancıl yapıyor ya da kocam öyle diyor işte. Kocam böyle seviyor – işini benim yapmamı. Ya da köpeğin. 

Hristina, 20, öğrenci

Bir köpeğim olacağı hiç aklıma gelmezdi. Bir arkadaşım bir süreliğine köpeğini bana bıraktı ve bir daha onu hiç görmedim. Köpek benim oldu. Köpek sahibi olmanın hissettirdikleri inanılmaz. Ona sarılmayı seviyorum. Tıpkı gerçek, yaşayan bir pelüş hayvana sahip olmak gibi. Geceleri ayaklarımın ucunda uyuyor. Ben uyumuyorsam o da uyumuyor. Ağladığımda gözyaşlarımı yalıyor. Etrafta değilsem beni arıyor. Umarım köpeğime benzeyen bir erkekle tanışırım. Bir köpek gibi bana sadık olacak biriyle. Köpeğim olacak birini arıyorum. 

Asena, 68, dul

Bir köpek edindim, böylece onunla konuşabilecektim. Kocam öldüğünden beri konuşacak, tek kelime edecek kimsem yok. Hem bir köpeğe sahip olmak bir erkeğe sahip olmaktan daha iyi. 

Evdokiya, 45, işsiz

Başlarda, erkeklerle ilişkilerim ayrı ayrı diyetler gibiydi – sınırsız miktarlarda gelirler ve benim sadece onları doğru biçimde bir araya getirmem gerekirdi. Sonraları, geri dönüşüm için kullanılan farklı çöp kutularına benzemeye başladılar. Onları ayırt edebilmek için köpeğe ihtiyaç duyuyorum – türlerini anlamak için. Köpekler nelerin yenip nelerin yenmeyeceğini iyi bilirler. Bu köpek on sene öncesindeki bir adamdan kalan tek şey. Bir çocuk istemiştim, o bana bir köpek verdi.

Ulusal Köpek Sahibi Kadınlar Derneği’nden ayrılıyorum. İstediğim şeyi, görevim için gerekli olan veriyi topladım. Köpek sahibi olmaya dair en ilginç motivasyonları seçtim ve şimdi bunları özetlemem gerekli. Yarın erkeklerin görüşlerini de ekleyeceğim, sabah saatlerinde parkta olacağım ve evsiz köpek sahipleri, iki köpek eğitmeni ve en sonunda belediyeden biriyle de görüşeceğim. Çocukları göz ardı edemem, büyümekte olan birilerinin de görüşlerine ihtiyacım var. Görevimi layıkıyla yerine getirmeliyim. Bütün bu köpekler ve cinsiyetler, köpekler ve mizaçlar, köpekler ve diller, köpekler ve yetişkinler, köpekler ve din arasındaki ilişkileri hafife alamam. Ah şu psikologlar!

Kadınların erkeklerden daha uzun yaşayıp yaşamadığını bilmiyorum. Köpek sahibi olan kadınların köpek sahibi olmayan kadınlardan daha uzun yaşayıp yaşamadığını da. Bütün bildiğim köpeğiniz varsa sabahların daha uzun olduğu ve daha erken başladığı. Köpek gününüzü daha uzun kılar. Uzun günler ömrü uzatır mı ve kadınlar erkeklerden daha uzun mu yaşar? Gerçekten bilmiyorum. Bildiğim şey, sevginin sahiden de bir köpek olduğudur. Bir Dakhund sahibiyim ve bu sevgi demektir.

Sevgi bir Dakhund’dur: yıllar geçtikçe genişler ama boyu uzamaz; evet, uzamaz.

Yordanka Beleva

Çeviren: Şakir Özüdoğru