Nitelikli yayıncılık yapma uğraşında olan yayınevlerini daha yakından tanımak için başlattığımız dizimizde konuğumuz, Africano Kitap yayın yönetmeni Soner Can.

africano_logo2.jpg

Africano Kitap ne zaman, kimler tarafından kuruldu?

Africano Kitap, 2019 Martı’nda kuruldu. Üç ortaklı yayınevimizde yayın yönetmenliğini Soner Can, editörlüğü ise Alperen Soysaldı yürütmekte. Ancak butik bir firmayız. Unvanlarımız semboliktir. Çünkü üç kurucu ortak tüm işleri birlikte ve omuz omuza yürütüyor.

Hulki Aktunç’un “yeni” yazarlara sorduğu gibi soralım: Yayıncılık dünyasında nasıl bir eksiklik gördünüz ki Africano Kitap’ı kurmaya karar verdiniz? Bununla bağlantılı olarak, yayınevi politikanızı nasıl tanımlarsınız?

Yayıncılık sektörü, orantısız kuvvetlerin piyasayı belirlediği, buna mukabil küçük sivil ve alabildiğine özgürlükçü girişimlerin de yer aldığı ilginç bir arena. Bu arenada her daim eksikliği hissedilen şey, portföyleri iyi eser seçimleri, güvenilir çeviriler ve mümkün olduğunca özenli baskılardan oluşan yayınevlerinin azlığı. Elbette giderek artan bir tüketici, bir okur talebinden de söz etmek mümkün değil. Ama her yayıncı, bir biçimde harika işler yapacağı, sektöre farklı bir boyut kazandıracağı umuduyla sıvıyor kollarını.

Yayınevimizin politikasına gelince… Dünyanın dört bir yanında yayımlanmış iyi eserleri ve yazarlarını, olabildiğince iyi edisyonlarla Türkçe okurlarıyla buluşturmak. Yayın sektöründe sağlıklı ve güçlü iş birliğinin, çözüm ortaklığının bir parçası olmak. Tüm bunları yaparken ‘iyiliği’, ‘güzelliği’, ‘hakça olanı’ asla yitirmemek.

Piyasa koşullarının çetin olduğunu biliyoruz. Karşılaştığınız başlıca zorluklar neler? Bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz?

Kitap üretiminde hemen her şey dövize endeksli. Telifler, kâğıt, baskı malzemeleri vs. Ancak gelir, her geçen dalgalanmalara maruz kalan bir para birimi üzerinden. Dağıtım şirketlerinin dağıtım ve ödeme politikasından söz etmiyorum bile.

Africano Kitap’a dosya göndermek isteyen yazarların bilmesi gerekenler nelerdir?

Bu soruya öncelikle şöyle cevaplamalıyım. Afrinaco Kitap şimdilik sadece çeviri kitaplar yayınlıyor. Zamanla sektöre tutunabilirse o zaman bir alt marka ile bu tarz istekleri karşılayabiliyor olacağız.

Önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Özellikle Dünya edebiyatı demiştik. Önümüzdeki aylarda Meksika, Norveç, Brezilya, İrlanda gibi ülke edebiyatlarından önemli çağdaş yazarları ve eserlerini, ekonomimiz elverdikçe okurlarımızla buluşturacağız.