Yeni bir edebiyat, haber ve eleştiri platformu olan Litera Edebiyat, 1 Ocak 2021 itibariyle yayın hayatına başlıyor.

Litera Edebiyat, 1 Ocak 2021 tarihinde yayın hayatına başlıyor. Bağımsız bir edebiyat, haber ve eleştiri platformu olan Litera Edebiyat’ın yayın kurulunda edebiyatseverlerin ve yayın camiasının yakından tanıdığı Doğuş Sarpkaya, Oylum Yılmaz, Seda Ateş ve Mahir Ünsal Eriş var.

Kitapların, edebiyatın, eleştirinin, tartışmanın keyifle ve dolu dolu hayat bulduğu bir mecranın ihtiyacıyla yola çıkan site, çıkış amacını ve ocak ayı içeriğini okurlara hitaben yazdığı bir mektupla açıklıyor.

Litera Edebiyat Yayın Kurulu imzalı mektup şöyle:

Merhaba,

Edebiyatı, kitapları çok seviyoruz. Bu sevgimiz bizi, kendi hayatlarımızda her ikisini de uğraş edinmeye yönlendirdi. Bir süredir, kitapların, edebiyatın, eleştirinin, tartışmanın keyifle ve dolu dolu hayat bulduğu bir mecranın ihtiyacını hissediyorduk. Bağımsız, tarafsız, tek derdi kitap, edebiyat ve sanat olan bir mecra. Kitaba ve eleştiriye, edebiyat ve incelemelere yeni bir alan açmak, yeni tartışmalar üretmek, matbuat hayatında olup biteni okura ulaştırmak için duyduğumuz heyecan yepyeni bir fikirle hayat buldu: Litera Edebiyat.

Litera Edebiyat’ta kitapların arasından süzülen, edebiyatın içinden gelen her türlü sese kucak açmak istiyoruz. Bununla birlikte, her ay bir “Ayın Yazarı”, bir de “Ayın Dosya Konusu” hazırlamayı düşündük. Bir yıllık programımız hazır. 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle yayında olacağız. İlk ay için dosya konularımızı da belirledik elbette. Ocak ayında “Ayın Yazarı” dosya konuğumuz edebiyatımızın bereketli ve özgün yazarlarından Ayfer Tunç. Bu dosyada, Mahir Ünsal Eriş, Ayfer Tunç ile bir söyleşi yaptı. Murat Gülsoy ise, Ayfer Tunç’la “Hayalet Gemi” dergisi zamanında başlayan ve kopmaz bir bağa dönüşen arkadaşlığını anlattı. Asuman Kafaoğlu-Büke ve Seda Ateş, Ayfer Tunç edebiyatı üzerine metinler kaleme aldılar. Bir de küçük, “Onlara Ayfer Tunç’u Sorduk!” köşesi hazırladık. Ayfer Tunç edebiyatıyla ilgili birkaç soruluk ankete edebiyat dünyasından sürpriz isimler yanıt verdiler.

“Ayın Dosya Konusu” için belirlediğimiz başlık ise: “Umut.” 2020, hepimiz için zor ve yıpratıcı geçti. Kayıplarla, başarısızlıklarla, sınırlarla dolu bir yıl geçirdik. Yeni yıldan umutlanmak hepimizin hakkı. Biz de 2021’e Litera Edebiyat ile merhaba diyerek umudumuzu ikiye katladık. Bunu “Umut” dosyamızla kayda geçirmeyi arzuladık. Bu dosyada neler var neler. Örneğin Okan Okumuş, bizlere altı kıtadan derlediği umut hikayelerini anlattı. Aysu Önen, dünya edebiyatının son 10 yılına bakarak “Umut var mı, yok mu?” sorusunun peşine düştü. Aynı mesaiyi, kendi edebiyatımız üzerinden Doğuş Sarpkaya yaptı. Edebiyatımızın geride bıraktığımız on yıllık dilimini detaylarıyla inceleyerek harika bir yazı kaleme aldı. Haziran Düzkan, edebiyatta (ve aslında siyasette) hopepunk üzerine yazarak, dosyamıza eşsiz bir katkı sağladı. Hikmet Hükümenoğlu ise, “Umut” dosyamız için, yayımlanmamış bir öyküsünü paylaştı bizlerle. Hatta, doğrusunu söylemek gerekirse, bu öyküsünü Litera Edebiyat’ın ilk sayısı için yazdı. Bir diğer “Umut” yazımızı, çizer Ferit Güleç hazırladı. Çocukluğundan beri büyük bir tutkuyla sevdiği Batman’le olan gönül bağı üzerinden süper kahramanların insanlara sağladığı o sıcak umudu anlattı. Umut hakkındaki bir diğer yazı ise Oylum Yılmaz’dan; hayattan kesilen umudu edebiyattan beklemek üzerine.

Elbette dosyalarımızın kapsamı dışında kitap inceleme ve tanıtımlarımız, eleştiri yazılarımız, röportajlarımız da var. İşin doğrusu, 15 Aralık’tan beri, bir “deneme yayını”na başladık ve daha şimdiden sitemizde epey içerik biriktirdik. Canla başla çalışmaya da devam ediyoruz. Eksiklerimizi, hatalarımızı bizimle paylaşarak birlikte büyümemize katkı sağlamanıza, desteğinize olduğu kadar çok ihtiyacımız var.

Daha neler var? Örneğin Aslı Alpar var. Gündeme dair desenleri, bantlarıyla dikkat çeken çizer Aslı Alpar bizle, çoğunlukla edebiyat temalı kareler paylaşacak. Bu bizi çok sevindiriyor. Öte yandan, önceleri 221B dergisinde görünen ve kendine –kendi çapında– bir şöhret ve okur edinen Osmanlı hafiyesi Edhem Bey de Litera Edebiyat’la geri dönüyor. Mahir Ünsal Eriş’in yazdığı, Ferit Güleç’in çizdiği Edhem Bey ve ortağı Osman Nuri’nin maceraları, haftalık olarak Litera’da hayat bulacak.

Bizden haberler şimdilik böyle. Öyle sanıyoruz ki, bizden haberler almaya devam edeceksiniz. Çok heyecanlıyız, elimiz ayağımıza dolaşıyor. Turgut Uyar’ın dediği gibi, “Efendimiz acemilik,” bize yol gösteriyor. Edebiyatı seviyoruz, kitapları seviyoruz. Bu mektubumuzun ardında yatan temel hikaye de zaten bu.

Latife Tekin’in de dediği gibi, “İyi edebiyat, dağların, ırmakların yanına eklenir.” Niyetimiz, ırmaklara su, dağlara karınca kararınca toprak taşımak.

Umutla!