Hıdır Murat Doğan’ın yeni kitabı “Gergedanları Kimsenin Umursadığı Yok” Red Kitap etiketiyle raflarda.

Tanıtım bülteninden:

Daha önce çeşitli yayın organlarında yazdığı öykü ve denemeleriyle, edebiyat dünyasında yaptığı tasarımlarıyla, daha sonrasında yayınlanan “Kütürt” ve “Soğuk Masal” isimli kitaplarıyla, son olarak da 2020 yılında değerli şair ve yazar Sennur Sezer adına düzenlenen Emek-Direniş öykü ve şiir yarışmasında birinciliğe layık görülen “Biraz Ormanda Saklanacağım” dosyasıyla tanıdığımız Hıdır Murat Doğan, bu kez “Gergedanları Kimsenin Umursadığı Yok” kitabıyla okuyucunun karşısına çıkıyor. 

Kitabın arka kapağında usta şair ve yazar Yılmaz Odabaşı’nın “Bu kitabında yer alan hikâyelerinde, okuru yormayan kıvrak, yetkin bir dil kullanarak sözcüklerle, tümcelerle adeta akrobasi yapıyor; üstelik yazdıkları hayatlarımızda nesnel karşılık içererek insanların görüp fark etmediği ya da adlandırmadığı ölü açılara dokunuyor,” diyerek tanımladığı ve birbirinden bağımsız 20 öykü ve denemeden oluşan “Gergedanları Kimsenin Umursadığı Yok” Zafer Köse’nin editörlüğüyle Red Kitap’tan yayınlanıyor. 

Doğan, “Gergedanları Kimsenin Umursadığı Yok” isimli kitabında yer alan öykülerinde kimi zaman İsveç yollarında, kimi zaman 10 Ekim Ankara Katliamının ortasında, kimi zaman Balat’taki bir gecekonduda, kimi zaman bir İç Anadolu kentindeki cinayetlerin peşinde, kimi zaman Karadeniz yaylalarında, kimi zaman bir çocuğun düş evreninde, kimi zaman ise kendi zihnimizin duvarlarına bakarken karşılıyor bizi.

Hıdır Murat Doğan, “Gergedanları Kimsenin Umursadığı Yok” isimli yeni kitabı için “Ben göç hikayeleri anlatıyorum. Göçmek zorunda kalmanın öykülerini yazıyorum. Bir gergedanın bozkırını bırakışını yazıyorum. Gitmek zorunda kalınan yolları, terk edilmiş çocuklukları, yırtıcı jaguarlarla karşılaşmaları, yolların yollara insanın insana uzaklığını anlatıyorum. İnsanın kendinden göçünü yazıyorum,” açıklamasını yapıyor.

Hıdır Murat Doğan

Hıdır Murat Doğan, uzun yıllardır birçok yayın organında yazıp çizdi, söyleşiler yaptı. Çeşitli yayın organları için tasarım çalışmaları, çok sayıda yazar ve sanatçı için çeşitli görsel ve belge film çalışmaları yaptı. Tasarımlarıyla ülkemizdeki görsel sanatlar alanında “İlham Verenler” seçkisinde yer aldı. 2014 yılında genç öykücülerin öykülerinden oluşan “Öyküler Sen Varsan Güzel” öykü seçkisi projesinde yer aldı. “Kütürt” isimli ilk kitabı 2017 yılında, “Soğuk Masal” isimli ikinci kitabı 2018 yılında yayınlandı. Hâlen BibliyoMag isimli Sanat-Edebiyat portalında genel yayın yönetmenliği, birçok edebiyat dergisi ve yayınevi için tasarım çalışmaları yapmaktadır. Senaryosunu kendi yazdığı iki kısa film, bir de kısa belgesel çalışması bulunmaktadır. 2020 yılında DİSK Gıda-İş Sendikası ve Manos Kitap tarafından beşincisi düzenlenen Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü̈ Ödülleri’nde “Biraz Ormanda Saklanacağım” başlıklı dosyası öykü dalında birinciliğe değer görülerek üçüncü kitabı olarak yayınlandı. Yine 2020 Yılında düzenlenen Fark Et öykü yarışmasında “Yazları Sıcak ve Kurak” isimli öyküsü̈ seçkide yer almaya layık görüldü. Çizimlerini yapıp hikâyesini yazdığı “Çayko’nun Turuncu Otobüsü” çocuk kitabı 2022 yılında yayınlandı.