Nitelikli yayıncılık yapma uğraşında olan yayınevlerini daha yakından tanımak için başlattığımız dizimizde konuğumuz, Alakarga Yayınlarından Suat Duman.

alakarga-logo-vector.jpg

Alakarga ne zaman, kimler tarafından kuruldu?

2012 yılının hemen başında kuruldu. Nalan Kiraz, Onur Aksakal, Suat Duman, Erkan Aslan ve Cem Kalender tarafından. Tabii bizden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen başka dostlarımız da vardı yanımızda.

Hulki Aktunç’un “yeni” yazarlara sorduğu gibi soralım: Yayıncılık dünyasında nasıl bir eksiklik gördünüz ki Alakarga’yı kurmaya karar verdiniz? Bununla bağlantılı olarak, yayınevi politikanızı nasıl tanımlarsınız?

Eksiklik mi gördük o zaman, doğrusu anımsamıyorum. Yayıncılık yapmak istemiştik sadece herhalde. İyi kitaplar keşfetmek, sevdiğimiz yazarların yayıncısı olmak… Zaten bir şekilde çeperlerinde dolaştığımız o dünyanın içine biraz daha girmek istedik galiba.

Bazı yazarlar ihmal ediliyordu, genç yazarlar kendilerine yayıncı bulmakta zorlanıyordu, sevdiğimiz kitapların yeni baskıları “satmıyor” gerekçesiyle bir türlü yapılmıyordu. Gördüğümüz bu türden eksikler yayınevinin de politikasını oluşturdu sonradan.

Piyasa koşullarının çetin olduğunu biliyoruz. Karşılaştığınız başlıca zorluklar neler? Bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz?

Yayıncılık dünyasında ne kadar zorluk varsa hepsini gördük neyse ki. 7, 8 yılda tecrübe etmediğimiz şey kalmadı. Mesele tecrübe biriktirmekse biz payımıza düşeni fazlasıyla aldık. Yine de akıllanmadık.

Mücadele gücümüz ve araçlarımız sınırlı. Ülke çapında dip noktasını ne zaman göreceğimizi bilemediğimiz bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Bununla mücadelenin araçlarını bizim özgücümüzle oluşturmamız çok mümkün değil. Tek yapabildiğimiz krizin geçip hayatın normal akışına kavuşacağı o güne dek giderleri azaltıp faaliyetimize sakin, hazmedilebilir düzeyde devam emek.

Alakarga’ya dosya göndermek isteyen yazarların bilmesi gerekenler nelerdir?

Öncelikle yayınevine haftada 20 dosya geldiğini bilmelerini istiyorum. Bunların biri, şiir yayıncılığı yapmadığımız halde mutlaka şiir oluyor. İki üç tanesi yine alanımızın dışında kalan kişisel gelişim türünden dosyalar. Kalanı eşit sayıda öykü ve roman oluyor. Öykü ve roman dosyalarına mutlaka bakıyoruz. Burada format, yazar özgeçmişi, mailde söylenenler vb değil, dosyanın, öykülerin ve romanın kendisi esas meselemiz. Bu nedenle öncelikle metne baktığımızı bilmeliler.

Gelen dosya sayısının fazlalığı ve bizim küçük bir kadroyla çalıyor olmamız sebebiyle yanıtlarımız geç ulaşabiliyor. Bazen hiç yanıt vermediğimiz de, gözden kaçırdığımız mailler de oluyor. Böyle zamanlarda hoşgörülü olmalarını, bir hatırlatma maili göndermelerini rica ediyorum. Yazar dosyaları çok kıymetli, heyecanlarını da anlıyorum, gereken değeri verdiğimizi bilmeliler.

Önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Aralık ayı içerisinde Elia Kazan’ın heybetli romanı Uzlaşma‘yı ve Antonio Di Benedetto’nun meşhur Zama’sını yayınlayacağız.

Sonrasında Erskine Caldwell’in Tütün Yolu, Eduarto Berti’nin Aqua, Carpentier’nin Aydınlanma Çağı, adı Faulkner’la beraber anılan Amerikan edebiyatının büyük isimlerinden Barry Hannah’ın zevkli ve meşakkatli kitabı Büyük Yalnızlık, Jean Starobinski’den Aynada Melankoli… Giderek büyüyen bir listeyle önümüzdeki döneme gireceğiz.