Parşömen’in beş yıldır sürdürdüğü yılsonu soruşturmalarına verilen yanıtların, geleceğin edebiyat okurları ve araştırmacıları için önemli bir kaynak olacağına inanıyoruz. Bizim içinse bir muhasebe yapma fırsatı sunuyor: Bu yıl neler okuduk? İz bırakan olaylar, kitaplar nelerdi? Edebiyat kamuoyunda neler gündem oldu?

Okurlara, yazarlara, çevirmenlere, editörlere, şairlere, yayın emekçilerine sorduk.

Yeni yıl herkese sağlık, huzur ve mutluluk getirsin…

Murat Çelik

2023 yılında yayımlanan kitaplardan beğendiklerinizi, beğenme nedenlerinizden kısaca bahsederek bizimle paylaşır mısınız?

2023’ün şu son birkaç ayı dışında ne okuduğumu, ne yazdığımı asla hatırlamıyorum. Etel Adnan’dan Sitt Marie-Rose, William Gay’den Ebedi Ev, Lea Ypi’den Özgür okuduğum iyi kitaplardandı. Agota Kristof’un “yeni ikisi” hayal kırıklığı oldu, Anne Ernaux’nun Seneler hariç tüm kitaplarını okudum, sevdim.

Size göre 2023 yılının önemli edebiyat olayları nelerdi?

Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar Adania Shibli’nin ödül töreninin iptali fiyaskoydu. Ülkemizdeyse bu yıl, ön bahçesi akademi olan epey sempozyum düzenlendi. Bu buluşmalar yaşayanlar için miydi, ölüler için miydi yoksa yaşayanların bir kısmı öldüklerinin farkında mı değildi anlayamadım ama umut verici buldum. Arkadaşlarımı ve onların yaptıkları işleriyse burada övmenin lüzumu yok. Takdir beklemiyorlar.

Edebiyat ortamımıza baktığınızda ne gibi sorunlar görüyorsunuz?

Herkesi kitap sahibi yapma uğraşındaki yayıncıların edebiyata zarar verdiğini düşünüyorum. Dükkânda çeşitlilik olarak yaşadığını bilseydi bir yazar, ne düşünürdü? Muhtemelen kitabı çıktığı için sevinirdi. (“Öykücülük tamam ama romancılığa hiç yeltenmemeli”, Hayatım Roman, 1978, TRT)