Parşömen’in beş yıldır sürdürdüğü yılsonu soruşturmalarına verilen yanıtların, geleceğin edebiyat okurları ve araştırmacıları için önemli bir kaynak olacağına inanıyoruz. Bizim içinse bir muhasebe yapma fırsatı sunuyor: Bu yıl neler okuduk? İz bırakan olaylar, kitaplar nelerdi? Edebiyat kamuoyunda neler gündem oldu?

Okurlara, yazarlara, çevirmenlere, editörlere, şairlere, yayın emekçilerine sorduk.

Yeni yıl herkese sağlık, huzur ve mutluluk getirsin…

Mustafa Okumuş

2023 yılında yayımlanan kitaplardan beğendiklerinizi, beğenme nedenlerinizden kısaca bahsederek bizimle paylaşır mısınız?

Güneş Duası. İbrahim Utku Başyazıcı’nın ilk romanı. Yıl içinde sevdiğim romanlardan biri oldu. Kültürümüz ile harmanlanmış büyülü gerçekçi üslup, romanın sonuna değin diri tutulan dil ilgimi çekti.

Kırık Nisan. Kadare’yi okumayı çok seviyorum. Bu kitabı da henüz bitirdim diyebilirim. Onun da kendi topraklarında olan bitenleri, bir hikâyenin içine muazzam bir şekilde yerleştirmesi hoşuma gidiyor.

Size göre 2023 yılının önemli edebiyat olayları nelerdi?

Kundera’nın Nobel almadan göçüp gitmesidir. Bu soru artık tamamen kişisel bir hâl aldı gibi hissediyorum. Zira olan biten hiçbir şey kalıcı bir etki yaratmıyor. Her şey gibi unutuluyor çabucak, ne yaşanırsa yaşansın.

Edebiyat ortamımıza baktığınızda ne gibi sorunlar görüyorsunuz?

Bana göre en büyük sorun standartlaşma, manipülasyon ve sermaye gücünün güdümlü etkisidir. Bunların çözümü için öncelikle okurların da bu saydıklarımı sorun olarak görmesi gerekiyor sanırım. Geçen sene verdiğim cevabı okudum da aynı sorunlar devam etse de biz elimizden geldiğince, bildiğimiz yol ne ise ısrarcı olmakla mükellefiz.

Bu vesileyle bizi kendisinden mahrum etmeyen Parşömen’e de teşekkür ederim.